Tivadar napja van. | 2024.04.20

Simicskó: Magyarország elkötelezett szövetséges

2016-11-17 10:57:13

 Magyarország elkötelezett, szolidáris, együttműködő, megbízható szövetségese a NATO-nak, vállalásait most és a jövőben is teljesíti - mondta Simicskó István, honvédelmi miniszter a XX. nemzetközi parlamenti NATO-konferencián, amelyet az Országházban tartottak csütörtökön.

        A miniszter kulcsfontosságúnak tartotta az EU-NATO együttműködést, és úgy vélte, az Európai Unió lassan, de "kezd megmozdulni", érzékeli az állampolgárai részéről érkező elvárásokat és a terrorizmus veszélyeit. Simicskó István konkrét cselekvést sürgetett és hangsúlyozta, hogy Magyarország az európai biztonság erősítésének kezdeményezője és alakítója. A miniszter szerint Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a Magyar Honvédségen képességein és erején, a NATO szövetségeseken és a magyar állampolgárok áldozatvállalásán. "Mi mind a három pillért szeretnénk erősíteni" - hangsúlyozta.
    Úgy vélte: egyértelmű, hogy az európaiaknak nagyobb felelősséget és áldozatot kell vállalni rájuk leselkedő veszélyek elhárításában.
    A tárcavezető megerősítette: a magyar kormány vállalta azt a célkitűzést, hogy évről évre GDP arányosan 0,1 százalékkal növeli a védelmi kiadásokat, így ez 2026-ra eléri a GDP 2 százalékát. Emellett a kabinet új biztonsági stratégiát és nemzeti katonai stratégiát alkot, valamint belekezdenek egy új honvédelmi és haderőfejlesztési program létrehozásába is - tette hozzá.
    Közölte: azt szeretnék elérni, hogy 10-12 távlatában Magyar Honvédség meghatározó erővel bírjon, és ezzel a NATO szövetséget, illetve Európa közös védelmét is erősítse.
    Felhívta a figyelmet arra, hogy a 21. század sajátos küzdelmekkel teli világában új típusú veszélyek jelentkeznek, jelentősen növekedett az elmúlt években az instabil államok száma, az Európai Unióban soha nem látott számban emelkedett a terrorcselekmények száma, valamint a népvándorlás is biztonsági kockázatokat hordoz.         Hozzátette: a hagyományos hadszínterek mellett ma már a kibertérben is küzdenek egymással a felek, a háború bizonyos értelemben "civilesett", erősödik a nem katonai eszközök alkalmazásának területe és elmosódik a határ a békeállapot és a háborús állapot között.
    Szerinte a NATO-nak is megfelelő válaszlépéseket kell adnia ezekre a kihívásokra, és a Varsói Csúcstalálkozó meg is erősítette a kollektív védelemre való képességeket. Az Iszlám Állam elleni fellépésről szólva hangsúlyozta: meg kell találni a közös nevezőt a NATO-n kívüli együttműködés ügyében és nem szabad megengedni, hogy a terrorista bázisok más instabil országokba települjenek át.