Csongor napja van. | 2024.04.16

"Sport Legyen a Tiéd!" - Újabb iskola gazdagodott sporteszközcsomaggal

2016-11-17 10:55:44

 Újabb tanintézmény, a székesfehérvári Németh László Általános Iskola diákjai vehették át és próbálhatták ki új sporteszközeiket a "Sport Legyen a Tiéd!" programsorozat keretében. 

    A programnak köszönhetően 2016-ban országszerte több mint 1000 intézmény kap sporteszközcsomagokat és közel 17 ezer gyermek ismerkedhet meg népszerű, lakóhelyén is űzhető sportokkal.
    A csütörtöki, fehérvári állomáson Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a diákokhoz szólva annak lehetőségét emelte ki, hogy a sport és különösen a kézilabda vagy az atlétika akár egy életre a helyi iskolások mindennapjainak részévé válhat.
    "Sportolóként pedig nemcsak a városotok büszkeségeivé válhattok, hanem az ország tehetséges és sikeres sportjövő előtt álló fiataljainak táborát is gyarapíthatjátok" - jelentette ki az olimpiai, vb- és Eb-ezüstérmes úszóból lett sportvezető.
    Az ünnepélyes átadón Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere arról beszélt, hogy a sport tökéletesen alkalmas egy egész nemzet összekovácsolására, mint ahogy az a riói olimpia vagy a franciaországi futball Európa-bajnokság alatt megvalósult. Örömének adott hangot, hogy Székesfehérváron 400, sporttal foglalkozó civil szervezet van, emellett nyitott tornaterem akciókat, május elsején pedig sportmajálist rendeznek.
    Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) elnöke, világbajnok, olimpiai ezüstérmes korábbi öttusázó közölte, hogy a programban két sportág mutatkozik be: az atlétika és a kézilabda. Megjegyezte: az atlétika a mindennapos testnevelésórák része, míg a kézilabda az alternatív kerettanterv része lett, miután a szövetség kidolgozta a megfelelő stratégiát szivacs kézilabdák használatára.
    Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága 2015 januárjában, az MDSZ koordinálásával indította útjára "A Sport Legyen a Tiéd!" programot, tíz sportági szövetség bevonásával. A 2016-os évben további három szövetség - az úszóké, a kajak-kenusoké és a karatésoké - csatlakozott a programhoz, amelynek révén azt szeretnék elérni, hogy a gyermekek minél több sportágat ismerjenek meg és próbáljanak ki, valamint hogy kapcsolatba kerüljenek a lakóhelyük közelében működő egyesületekkel.
    A "Sport Legyen a Tiéd!" fő célkitűzése - emlékeztetett rá Szabó Tünde -, hogy országszerte segítse a sport beépülését a gyermekek mindennapjaiba, hozzájárulva ezzel a közreműködő sportági szövetségek utánpótlás-bázisának növekedéséhez. A program célul tűzte ki a köznevelési intézmények sporteszközállományának fejlesztését is, ezáltal támogatva az iskolai testmozgást. Az eszközök átadása nem pusztán hivatalos formalitás, a gyerekek azonnal birtokba vehetik és kipróbálhatják a megkapott sportszereket.
    Ez történt most Székesfehérváron is, amikor az iskola diákjai az atlétikai és kézilabdás sportági bemutatók után kapuradobó versenyen vehettek részt a szivacs kézilabdákkal, vagy éppen a koordinációs létrán próbálgathatták a feladatokat.