Emma napja van. | 2024.04.19

Hazaérkezett az első magyar rendőrkontingens Szerbiából

2016-11-17 10:55:00

Hazaérkezett az első magyar rendőrkontingens Szerbiából; a húszfős egységet Balogh János, az országos rendőrfőkapitány műveleti helyettese köszöntötte csütörtökön Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában. 

    A rendőrség honlapján közzétett közlemény szerint a kontingens október 24-étől november 16-áig látott el határőrizeti feladatokat a szerb-bolgár határszakaszon.
    A magyar rendőrök a szerb kollégáikkal együttműködve, fő feladatukként járőrszolgálatot láttak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködtek az embercsempészek és a Szerbia területére belépett illegális migránsok előállításában. A magyar szakértők nem csak a határ közvetlen közelében teljesítettek szolgálatot, hanem a mélységi területen található főbb és alsórendű utakon is.
    A Szerbia területén eljáró magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látták el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a szerb fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolhatták.
     A délkelet-európai rendőri együttműködési egyezmény keretében 2016. október 24-étől három, váltásonként húszfős magyar rendőri egység vesz részt a szerb-bolgár határ védelmében. A magyar rendőrök szolgálati gépkocsikkal, teherszállító gépjárművel és hőkamerával felszerelt szolgálati gépjárművel segítik a határszakasz védelmét. 
    A második kontingens 2016. november 15-én indult el a balkáni térségbe, a csütörtökön hazaérkezett egység leváltására. Velük együtt jelenleg 45 magyar rendőr teljesít határrendészeti szolgálatot a balkáni útvonalo