Gedeon napja van. | 2024.03.28

Donald Trump a demokraták felé nyitott

2016-11-17 07:12:55

 

Donald Trump megválasztott amerikai elnök a demokraták felé nyitott szerdán: New York demokrata párti polgármesterével is tárgyalóasztalhoz ült, és a város támogatását helyezte kilátásba.

 

    Bill de Blasio polgármester - aki a kampányban végig aktívan támogatta Trump demokrata párti riválisát, Hillary Clintont - a Trump-toronyban kereste fel a megválasztott elnököt.
    Donald Trump tavaly az Egyesült Államok legrosszabb polgármesterének nevezte De Blasiót, aki viszont veszélyesnek minősítette Trumpot. 
    Az egyórás találkozót De Blasio nyíltnak, őszintének és tiszteletteljesnek nevezte. Elmondta: tudatta Trumppal, hogy New Yorkban félelem üli meg az emberek lelkét - például a New York-i rendőrség soraiban 900 muszlim vallású ember szolgál -, és szerinte a megválasztott elnöknek mindenkit meg kellene nyugtatnia. 
    Donald Trump jelezte, hogy támogatja a közmunkaprogramokat és az építési beruházásokat, amelyekhez hasonlókat egyébként politikai ellenfelei is ígértek. 
    Míg Trump De Blasióval tárgyalt, addig Mike Pence, a leendő alelnök Joe Biden jelenlegi alelnöknél tett látogatást. Találkozójuk után Biden úgy nyilatkozott: a kormány "jó kezekben lesz" Donald Trump elnöki beiktatása után. 
    Mike Pence megbeszélést folytatott Nancy Pelosival, a demokraták parlamenti csoportjának még hivatalban lévő vezetőjével és Chuck Schumerrel, a szenátus kisebbségi demokrata frakciójának szerdán megválasztott új vezetőjével. 
    Néhány demokrata párti politikus máris nyitottnak mondta magát az együttműködésre Donald Trumppal és kormányával. A nyugat-virginiai Joe Manchin szenátor például szerdán azt mondta: "Ha a megválasztott elnök jó politikával jön elő, én ezer százalékig mögötte vagyok". 
    Csütörtökön Trump az Oracle számítástechnikai cég vezérigazgatójával, Safra Catzcal és Nikki Haley dél-karolinai republikánus kormányzóval találkozik. Haleyt - aki az előválasztási folyamatban a muszlimokra tett megjegyzései miatt élesen bírálta Trumpot - sajtóinformációk szerint Trump meghívhatja a kormányba is.