Auguszta napja van. | 2024.03.29

Német rendőri vezető: Németország továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb országa

2016-11-19 18:58:00

Németország továbbra is legbiztonságosabb országok közé tartozik, ezen nem változtatott, hogy 2015 eleje óta több mint egymillió menedéket kereső ember érkezett - jelentette ki Holger Münch, a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke szerdán Mainzban a szervezet hagyományos őszi nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

    A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv vezetője hangsúlyozta: a globalizált világ, amelynek Németország a legnagyobb mértékben a haszonélvezője, egyre kevésbé engedi meg, hogy egy ország elzárkózzon a határain túl kibontakozó kedvezőtlen fejleményektől.
    Az előnyök "kimazsolázása" megvalósíthatatlan elképzelés, egy ország nem tudja megtenni, hogy a globalizációnak csak a hasznos oldalait fogadja el, és "amikor a nyitott határok hátrányt jelentenek, felhúzunk egy kerítést" - fogalmazott Holger Münch.
    Mint mondta, a menedéket kereső emberek érkezése révén tavaly elindult viták közepette nem szabad megfeledkezni arról, hogy Németország változatlanul az egyik legbiztonságosabb ország a világon, és éppen ez az egyik oka annak, hogy "miért nálunk, és nem máshol kerestek védelmet menekültek százezrei".
    A rendőri szerveknek az Európa szomszédságában egyre súlyosbodó válságok és konfliktusok, és a bűnözés természetének változása közepette kell hozzájárulniuk Németország biztonságának megőrzéséhez. A bűnözés a nagyobb mobilitás, a nemzeti határok jelentőségének csökkenése és a mindinkább kibontakozó digitalizáció révén egyre sokoldalúbb, összetettebb. A "bűnözés globalizációja" tapasztalható, amit leginkább az iszlamista terrorizmus jelensége szemléltet - mondta a BKA elnöke.
    Kifejtette: a terrorizmusnak ez a formája az állítólagos szent háború eleve nemzetközi, és az interneten, a közösségi médiában terjesztett ideológiáján keresztül azzal a hatással jár, hogy Németországból és más európai országokból származó dzsihadisták vesznek részt rémtettek elkövetésében Szíriában és Irakban. Azt is eredményezi, hogy Würzburgnál egy regionális vonaton egy afgán menekült baltás támadásának esnek áldozatául kínai turisták - tette hozzá a bajorországi településnél júliusban történt támadásra utalva. Azt is eredményezi, hogy potenciális terroristák az elektronikus távoktatási (e-learning) rendszer elve alapján pokolgép-gyártási útmutatókat töltenek le az internetről, online áruházakból rendelnek alkatrészeket a szerkezethez, és így sikerrel készítenek elő, vagy akár valósítanak meg terrorcselekményeket - mondta Holger Münch.
    A BKA elnöke a kétnapos tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Németország az iszlamista terrorizmus célkeresztjében van, változatlanul nagy a terrorveszély, és az Iszlám Állam terrorszervezet az eddiginél is erőteljesebben bíztat merényletek elkövetésére. A Szíriából visszatérő német állampolgárságú dzsihadisták révén nemzetközi hálózatok alakultak ki az országban, és továbbra is reális veszély, hogy terroristák vegyülnek el a menedékkérők között. Sok erre vonatkozó ionformáció éppen a menedékkérőktől jut el a hatóságokhoz - mondta Holger Münch.
    A BKA vezetőjének adatai szerint 530 olyan szélsőséges iszlamistát tartanak számon, akikről feltételezik, hogy hajlandóak terrorcselekmény elkövetésére. Az "iszlamista spektrum" - a szélsőséges iszlamista szubkultúra - egészét tekintve több mint 700 eljárást folytatnak a hatóságok összesen bő ezer gyanúsított ellen.
    Holger Münch azt is elmondta, hogy menedékkérők, menekültek szállásai ellen az idén október végéig több mint 850 támadást követtek el, ez nagyjából megfelel a tavalyi szintnek, amikor egész évben mintegy ezer támadást regisztráltak.