Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megszüntette az ügyészség az NVI elnöke ellen indított nyomozást

2016-11-16 18:26:00

Megszüntették nyomozást a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona ellen, akit bűnpártolás bűntettének gyanúja miatt jelentett fel Nyakó István szocialista politikus - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

    Az ügy előzménye, hogy február 23-án Nyakó Istvánt megakadályozták abban, hogy elsőként nyújtsa be az NVI-nek a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést. Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese akkor azt mondta, hogy a "hatalom" küldhette az embereit a választási iroda székházához.
    A fővárosi főügyész azt írta: a Budapesti Nyomozó Ügyészségen bűnpártolás bűntettére utaló feljelentés miatti ügy alapját a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) népszavazás rendje elleni bűntett miatt indult büntetőeljárás képezte. A BRFK ugyanis az utóbbi ügyben folytatott nyomozástól különítette el Nyakó István feljelentését.
    A nyomozó hatóság az elkülönített ügy iratait megküldte a hatáskörrel rendelkező Budapesti Nyomozó Ügyészségre, a népszavazás rendje elleni bűntett miatt indult eljárást pedig megszüntette.
    Nyakó István feljelentésének lényege az volt, hogy a helyszínre érkező rendőröket az NVI vezetőjének utasítására küldték el, illetve nem kértek rendőri intézkedést, továbbá hagyták, hogy megsemmisítsék a népszavazási kezdeményezést akadályozó embereknek a beléptetőrendszer által rögzített adatait.
    Ibolya Tibor közleménye szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség megvizsgálta az elkülönített eljárás iratait, és arra a következtetésre jutott, hogy fogalmilag kizárt a bűnpártolás bűntettének megvalósulása, mivel a szóban forgó bűncselekmény nyilvánvaló előfeltétele egy alapbűncselekmény megállapíthatósága, márpedig a BRFK megszüntette az alapbűncselekmény - népszavazás rendje elleni bűntett - miatt indult nyomozást.
    Másfelől, tényszerűen kijelenthető, hogy az NVI vezetőjének nincs joga utasítani a szolgálatot teljesítő rendőrjárőröket, továbbá a feljelentésben foglaltakkal szemben a beléptetőrendszer által rögzített információk megsemmisítését sem az NVI elnöke rendelte el, az adatok kezelését ugyanis a biztonsági feladatokat ellátó cég végezte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően.
    Mindezekre figyelemmel tényállási elemek hiányában nem állapítható meg a bűnpártolás bűntette, ezért a Budapesti Nyomozó Ügyészség megszüntette az eljárást - olvasható a közleményben.