György napja van. | 2024.04.24

Időjárás-jelentés

2016-11-16 12:44:05

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünk északnyugati területei fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására arrafelé túlnyomóan borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék; eső, havas eső, ónos eső, havazás. Ugyanakkor Dél- és Kelet-Európa időjárását anticiklon alakítja. A keleti tájakon felhős, párás, helyenként tartósan ködös az idő, és gyenge havazás is előfordul, délen azonban többfelé kisüt a nap, és számottevő csapadékról sem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti részén általában 0 és -5, az Ural előterében -8, -18 fok között alakul. Ennél enyhébb az idő a középső vidékeken, ott 0, +8 fokot mérnek. A legmelegebb nyugaton és délen van, ahol a kora délutáni órákra általában  11, 18 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi félsziget déli részén néhol 20, 22 fok is előfordul. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé egyre enyhébb, kezdetben nedves, majd kissé szárazabb levegő áramlik.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Reggelig túlnyomóan borult lesz az ég, és több helyen várható csapadék, legkisebb eséllyel délnyugaton. Az ország nagy részén eső valószínű, de az Esztergom-Békéscsaba vonaltól északkeletre havazás, havas eső, ónos eső is lehet. Csütörtökön eleinte erősen felhős lesz az ég, majd délnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben északon, északkeleten többfelé, másutt néhol alakul ki eső, északkeleten eleinte havas eső, ónos eső, az északkeleti határnál havazás is lehet. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +3 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 3 és 8 fok között valószínű, de északkeleten ennél hidegebb, délnyugaton enyhébb lesz az idő.