Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fazekas: fontos az agrártámogatások fenntartása

2016-11-16 10:01:49

 Magyarország szempontjából kiemelt jelentősége van a termeléshez kötött közvetlen agrártámogatások fenntartásának Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint.

    Fazekas Sándor az uniós mezőgazdasági és halászati tanács keddi brüsszeli ülését követően a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán elmondta: a közös agrárpolitika, az agrártámogatások az unió legnagyobb pénzügyi kerete, 38 százaléka az uniós költségvetésnek.
    Magyarország álláspontja szerint a támogatások szükségesek, a gazdákat segíteni kell abban, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszert termeljenek.
    Hozzátette: arról tárgyalnak, hogy az agrárium pénzügyi keretéből finanszíroznának környezetvédelmi vagy klímapolitikával összefüggő feladatokat, vagy a kutatás-fejlesztést. Fazekas Sándor szerint, ha pluszfeladatokat kap az agrártámogatási keret, pluszköltségeket kell belőle kifizetni, akkor ahhoz többletforrások szükségesek.
    Rámutatott: a támogatások szintje mellett érvelnek a közép- és kelet-európai országok, mivel a legutóbb csatlakozott országok mostanra zárkóztak fel az uniós támogatási szintre. Magyarország a támogatási rendszer egyik fő haszonélvezője, fel tudott zárkózni a versenyképes termeléshez. Fontosnak nevezte a pénzügyi alapok megvédését azért is, mert az agrártámogatások nélkül drágulnának az élelmiszerek.
    A Badacsonyi Borvidéken elrendelt zárlattal kapcsolatban elmondta: a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége miatt le kell zárni a területet, fel kell számolni a fertőzési gócokat, mivel azt nem lehet növényvédőszerrel kezelni. A betegség a bort nem érinti, mert ez a növény betegsége. Reményét fejezte ki, hogy sikerül a fertőzést megszűntetni a továbbterjedés megelőzése érdekében. Minden érintettől azt kérte, hogy hatékonyan és gyorsan dolgozzanak együtt a hatósággal a megoldás érdekében.