Emma napja van. | 2024.04.19

Nokia: 2017-ben még csökken, 2018-ban újból növekedésnek indul a távközlési hálózati piac

2016-11-15 20:24:00

 

A Nokia finn távközlési vállalat előrejelzése szerint jövőre a hálózati piac zsugorodásának következtében mintegy 2 százalékkal csökken árbevétele, majd 2018-ban újra mérsékelt növekedés kezdődik a piacon.

 

    A Nokia kedden egy barcelonai befektetői konferencián tette közzé várakozásait, amely szerint a távközlési berendezések piaca jövőre csökken Európában, Kínában, Latin-Amerikában, míg Észak-Amerikában, a Közel-Keleten és Ázsiában stagnálást vár a cég.
    A távközlési vállalatok számára nem kedvező a piaci környezet, miután tavaly már tetőzött a mobil 4G technológiához szükséges eszközök iránti kereslet, és a következő, 5G technológia berendezéseinek piacra lépésére még éveket kell várni.
    A finn vállalat várakozása szerint az árbevétel-csökkenés ellenére működési árrése jövőre 8-10 százalékra nőhet az idei mintegy 7-9 százalékról.
    A Nokia értékelése szerint még így is jobban teljesít, mint régi riválisa, a világ legnagyobb távközlési berendezés gyártója, a svéd Ericsson. A stockholmi cég vezérigazgatója a nyáron lemondott a romló eredmények miatt, valamint tovább romlott eredménye a harmadik negyedévben, árbevétele 14 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
    A kedvezőtlen kilátások miatt a Nokia árfolyama közel 4 százalékkal csökkent a helsinki értéktőzsdén.