Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felmérés: a lengyel kormánypárt őrzi vezető helyét a Szydlo-kabinet egyéves évfordulóján

2016-11-15 11:22:36

 

Őrzi vezető helyét a lengyel parlamenti pártok között egy friss felmérés szerint az egy éve kormányt alakító jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt - adta hírül kedden a lengyel sajtó.

 

    A CBOS közvélemény-kutató intézet novemberi felmérése szerint a kormánypárt jelenleg 38 százalékos támogatottságnak örvend.
    A PiS konzervatív kormányát 2015. november 16-án iktatta be Andrzej Duda elnök, miután az előző választási ciklusban ellenzékben politizáló párt az októberi parlamenti választásokon a szavazatok 37,6 százalékával abszolút többséget szerzett.
    A második legerősebb parlamenti párt, a korábbi kormányzó, jelenleg ellenzéki, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) 14 százalékon áll, s ezzel a szintén ellenzéki, liberális Nowoczesna (Modern) mögé szorult, amelyre ma a lengyelek 17 százaléka voksolna.
    A harmadik legerősebb parlamenti tömörülés, a jobboldali ellenzéket képviselő Kukiz´15 jelenleg 6 százalékos támogatottságnak örvend. Az ötödik parlamenti frakció, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 4 százalékos támogatottságával nem lépné át a választási küszöböt. A küszöb határán egyensúlyoz viszont a tavaly a parlamentből kiesett Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), mely a felmérés szerint 5 százalékos támogatottsággal bír.
    A szonda eredményét elemezve a CBOS stabilnak értékeli a lengyel belpolitikai színteret, melyen az utóbbi hónapokban a pártok támogatottsága nem változott jelentősen. A CBOS azt is kiemeli, hogy a lengyelek érdeklődnek a politikai élet iránt, a választásokon 67 százalékuk venne részt.
    Beata Szydlo lengyel miniszterelnök kedd délelőtt a kormányzás első évét értékelte a szejmben ez alkalomból megrendezett konferencián. Beszédében összefoglalta eddigi reformjait, és ezek folytatását ígérte, kiemelve a családtámogató programot, a gazdaság fejlesztésére irányuló reformokat, valamint a nemzetbiztonság megerősítését. A külpolitikáról szólva újból szorgalmazta az Európai Unió megreformálását, és közölte, hogy kormánya tervezetet készít az unióban szerinte szükséges reformokról.