Auguszta napja van. | 2024.03.29

Visszaszállították Belgrádba a horvát határig jutott migránsokat

2016-11-15 08:41:27

 

Visszaszállították kedd reggel Belgrádba azokat a migránsokat, akik pénteken indultak el gyalog a horvát határ felé, és vasárnap megpróbáltak a zöldhatáron keresztül Horvátországba jutni.

 

    A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a szerb hatóságok felajánlották a migránsoknak, hogy elhelyezik őket az ország befogadóközpontjaiban, ezt azonban elutasították. Egyikük elmondta, hogy azt tanácsolták nekik, menjenek vissza Macedóniába, ahonnan Szerbiába léptek, de nem akarnak visszafordulni, céljuk ugyanis Nyugat-Európa. Azt remélve, hogy megnyílnak az Európai Unió határai, van olyan is, aki már fél éve tartózkodik az országban.
    A mintegy 130 migráns pénteken gyalog indult el Belgrádból a horvát határra, a főként férfiakból álló csoport tagjainak többsége Afganisztánból és Pakisztánból származik, ezért gazdasági bevándorlóknak minősülnek. Hétfőn dulakodásra került sor a szerb-horvát határon, miután a migránsok megpróbálták áttörni a rendőrkordont, majd a zöldhatáron keresztül indultak el Horvátországba, ám a sikertelen kísérlet után feladták a próbálkozást.
    Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Szerbiában a becslések szerint 6-10 ezer illegális bevándorló tartózkodik.