Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szydlo: Trump megválasztása nem kérdőjelezi meg a NATO keleti szárnyának megerősítéséről hozott döntést

2016-11-14 17:52:00

 

Donald Trump amerikai elnökké választása semmiképpen sem kérdőjelezi meg a NATO keleti szárnyának megerősítéséről hozott döntést - jelentette ki Beata Szydlo lengyel kormányfő abban az interjúban, melyet hétfőn közölt a DoRzeczy című lengyel konzervatív hetilap.

 

    A miniszterelnököt többek között arról kérdezték, mit jelent Lengyelország szempontjából Trump választási győzelme. A lengyel politikus ezt "új nyitásnak," "teljesen új időszak kezdetének" jellemezte, és elmondta, bízik "a júliusi varsói NATO-csúcstalálkozón hozott döntéseken alapuló együttműködés elmélyülésében". 
    Az amerikai fejlemények "egy, a világpolitikában bizonyos ideje észlelhető szélesebb jelenség részei, melyeket egyesek +jó változásnak+ neveznek" - mondta. Szydlo ezzel párhuzamot vont a lengyelországi és az amerikai politika között, a "jó változás" ugyanis a Szydlo-kormány jelszava.
    Trump győzelmével véget ér egy korszak, amikor a világpolitika "a valóságtól és az átlagember problémáitól elszakadt elit ügye volt" - értékelte a lengyel vezető.
    Trumpnak a kampányban Vlagyimir Putyin orosz elnökről tett "túl megértő" nyilatkozatairól szólva úgy vélte, hogy az amerikai adminisztráció eléggé tapasztalt és stabil ahhoz, hogy váratlan lépéseket, az eddigi külpolitikai irányvonal gyökeres megváltoztatását kezdeményezze.
    Trumpnak megfelelő szakértői apparátus fog a rendelkezésére állni, és az elemzések és a helyzetértékelés alapján ésszerű döntéseket fog hozni - vélekedett Szydlo. Úgy értékelte: a világnak ma erős politikai vezetőre van szüksége, az Egyesült Államok viszont az utóbbi években "kihátrált ebből a szerepből". Ennek egyik következménye az volt, hogy növekedett Putyin befolyása - mondta a lengyel kormányfő.
    Arra a - vélhetően Trumpnak a kampány során a NATO szerepéről tett kijelentéseire utaló - kérdésre, hogy bizonyosan megvalósul-e a szövetség keleti szárnyának megerősítéséről hozott júliusi döntés, Szydlo azt válaszolta, hogy szerinte a NATO-csúcs döntései a legcsekélyebb mértékben sincsenek veszélyben. Az Egyesült Államok eddig példát mutatott kötelezettségvállalásainak tiszteletben tartására, és garantálta ezek folytonosságát - mutatott rá Szydlo, annak a meggyőződésének adva hangot, hogy a varsói döntések betartása "az összes tagállam érdeke".
    A lengyel nemzetvédelmi tárca november eleji közleménye szerint az amerikai parancsnokságú, mintegy 900 fős nemzetközi zászlóalj jövő év áprilisában érkezik Lengyelországba, a mintegy 4 ezer fős, Lengyelországban és a kelet-közép-európai térség többi államában állandó rotációs jelleggel állomásozó amerikai páncélos dandárt pedig januártól vezénylik a nyugat-lengyelországi bázisokra.