Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kocsis Zoltán emlékére szól Busoni zongoraversenye

2016-11-14 17:12:00

 

Kocsis Zoltán emlékének szentelik pénteki hangversenyüket a Nemzeti Filharmonikusok (NF). Az esten Busoni zongoraversenye és Brahms II. szimfóniája szólal meg Farkas Róbert dirigálásával és Kun Vu Paik zongoraművész előadásában a Müpában.

 

    A hangversenyt eredetileg Kocsis Zoltán vezényelte volna, de hetekkel halála előtt átadta e koncert karmesteri pálcáját Farkas Róbertnek. Az, hogy Busoni műve megszólaljon zenekarával, Kocsis Zoltán álma volt - közölte az NF hétfőn az MTI-vel.
    Busoni zongoraversenye világviszonylatban is csak elvétve hangzik el a koncerteken. Ennek fő oka, hogy a valaha írt leghosszabb, legnagyobb méretű zongoraversenyként rendkívüli állóképességet igényel a szólistától. Hetvenperces időtartamával a mű a valaha előadott leghosszabb zongoraversenynek számít, előadó együttesének mérete, komplex zenei felépítése és a zongoraszólam nehézségei miatt ritkán hallható. Valójában öttételes, monumentális szimfónia, fináléjában férfikarral, amely Gottlob Oehlenschläger dán romantikus költő Aladdin című verses drámájának zárójelenetét szólaltatja meg.
     Az izgalmas kompozíciót az idén hetvenéves dél-koreai zongoraművész, Kun Vu Paik adja elő, aki legalább akkora különc a zongoristák között, mint volt az éppen százötven esztendeje született Ferruccio Busoni. 
    Az est második részében megszólaló szimfónia a zeneirodalom egyik legdallamosabb alkotása fülbemászó melódiáival, könnyedségével, karakterbeli változatosságával, derűs alaphangulatával és kirobbanó erejű fináléjával. 
    Az esten a Nemzeti Énekkar Férfikara (karigazgató Somos Csaba) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép színpadra.
    Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, az '56-os Emlékbizottság támogatásával hangversenysorozatot rendeznek Európa számos országában. Az emlékévéhez kapcsolódva a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar lengyelországi turnéra indul, amelynek bevezető állomásaként november 21-én a szlovákiai Kassán ad ünnepi hangversenyt, november 22. és 28. között pedig hat lengyel városban - Krakkó, Varsó, Wroclaw, Szczecin, Bygdoszcz, Katowice - lép fel. A koncertsorozat egyúttal része a lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/17 programsorozatának. A műsorban elhangzik Kodály Galántai táncok című darabja, Liszt Esz-dúr zongoraversenye Báll Dávid közreműködésével, valamint Bartók Béla Concertója. A zenekart Kovács János vezényli.
    A zenekar további programjai között szerepel a december 6-i koncert, amelyen Mozart A-dúr Zongoraversenye és Mahler I. szimfóniája szólal meg Cristian Mandeal vezényletével a Müpában. Az esten közreműködik Ránki Dezső zongoraművész.