Tivadar napja van. | 2024.04.20

Tízezrek vonultak utcára Barcelonában a függetlenségi párti politikusok védelmében

2016-11-13 20:31:00

 

A helyi csendőrség szerint 80 ezren vettek részt vasárnap Barcelonában azon a békés demonstráción, amelyet a bírósági eljárás alá vont katalán függetlenségi politikusok, elöljárók melletti kiállás jegyében hirdettek meg civil szervezetek.

 

    "Ha megtámadják bármelyik választott tisztségviselőt (...), egy egész népet támadnak, és függetlenségünket" - fogalmazott Jordi Cuixart, az Omnium Cultural nevű szervezet vezetője a rendezvényen.
    Az esemény jelszava: "A demokráciáért, megvédjük intézményeinket." A tömeg a katalán sárga-piros csíkos és a függetlenségi kék-fehér csillagos lobogókon kívül transzparenseket tartott a magasba, rajtuk például a "Mellettetek vagyunk", és a "Nem vagytok egyedül" feliratok szerepeltek.
    Spanyolországban mintegy 400 bírósági eljárás folyik a katalán függetlenségi törekvésekkel összefüggő cselekmények miatt. Katalónia 947 helyi önkormányzatából 250 ellen zajlik valamilyen eljárás, egyebek mellett például azért, mert megtagadta a spanyol nemzeti lobogó kihelyezését a középületekre, vagy mert spanyol nemzeti ünnepen munkanapot tartott.
    Bírósági eljárás indult Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke ellen, mert engedetlenséget tanúsított a spanyol alkotmánybírósággal szemben; még júliusban lehetővé tette, hogy a katalán törvényhozás napirendre tűzze és elfogadja a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit tartalmazó előterjesztést. Miközben a rendelkezést az alkotmánybíróság korábban alkotmányellenesnek minősítette és megtiltotta az függetlenségi kezdeményezéseket. 
    Bíróság elé kell állnia Artur Mas korábbi katalán elnöknek és kormánya két tagjának, amiért 2014. november 9-én úgynevezett alternatív népszavazást tartottak Katalónia Spanyolországtól való elszakadásáról, noha az alkotmánybíróság felfüggesztette a referendumot.
    A katalán vezetők jogi felelősségre vonását egy tavalyi törvénymódosítás teszi lehetővé, amely szerint 3 ezertől 30 ezer euróig terjedő pénzbírság, tisztségükből való felfüggesztés és büntetőjogi eljárás várhat azokra, akik nem tartják be az alkotmánybíróság rendelkezéseit. 
    Spanyolország kormánya a katalán autonóm közösség függetlenségi törekvéseit alkotmányellenesnek tartja, mert szerinte azok sértik a spanyol nép szuverenitását és az ország egységét. Mariano Rajoy miniszterelnök nyilatkozataiban többször hangsúlyozta, hogy minden jogi lehetőséggel élni fognak az elszakadási szándékkal szemben.
    Carles Puigdemont jelenlegi katalán elnök viszont 2017 őszére ismét népszavazást tervez az önálló Katalónia létrehozásáról, akkor is, ha a spanyol kormány most sem adja meg rá a felhatalmazást.