Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkezdődött a Nemzeti VERSeny döntője a Nemzeti Színházban

2016-11-13 14:31:00

 

Megkezdődött a magyar nyelv napja alkalmából rendezett Nemzeti VERSeny vasárnap délelőtt a budapesti Nemzeti Színházban.

 

    "Kitüntetett pillanat, hogy a magyar nyelv napján a vers kap kiemelt szerepet itt a Nemzeti Színházban. Fontos, hogy a vers olyan pódiumot kapjon, ahol fiatalok és idősek is megmutathatják magukat" - mondta el a rendezvényt megnyitó beszédében Kiss László, az egyesület elnöke és a zsűri tagja. 
    A színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyén 28 versenyző lép színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megtekinti a közönség a nap folyamán, az eredményhirdetés délután várható. Az értékes nyeremények mellett az első három helyezett a vasárnap esti Vers a bajnoktól elnevezésű gálán is fellép. 
    A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között akadt ötéves, de több 90 éven felüli versmondó is.  A versenyre vakok és gyengén látók, siketek és értelmi fogyatékosok is neveztek határon innen és túl: anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyarok egyaránt. 
    A szavalóversenyre a nevezők két, szabadon választott magyar költő versével jelentkezhettek, melyek közül az egyiket kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában. 
    A döntőben és a középdöntőben is volt lehetőség közönségszavazásra, így a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Lutter Imre előadóművész, Szabó László kommunikációs szakértő és Kiss László alkotta zsűri döntése és a nézők szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny. 
    A rendhagyó szavalóverseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése.