Emma napja van. | 2024.04.19

A magyarok inkább megtakarítanak

2016-11-13 11:30:00

 

Az Erste Csoport felmérése alapján a megtakarítók körében Magyarországon nőtt a legjobban a havi megtakarítások összege: a tavalyi 14 900 forint helyett 2016-ban 16 148 forintot tudnak havonta félretenni, ami 9 százalékkal magasabb, mint 2015-ben - derült ki az Erste öngondoskodási felméréséből, melynek eredményeit a bank eljuttatta az MTI-hez.

 

    A telefonos kutatást az Erste Csoport hét országban végezte el, minden országban 500 főt kérdeztek meg, egyedül Ausztriában érdeklődtek 1000 banki partnernél. A kutatást 4000 kérdőív alapján összesítették.
    Az Erste felmérése alapján Magyarországon a megkérdezettek 26 százalékának javult, 40 százalékának nem változott az anyagi helyzete az elmúlt 2-3 évben, 33 százalékuk viszont úgy érzi, hogy romlottak a pénzügyi lehetőségei. A régió többi országához hasonlítva - százalékban mérve - a havi megtakarítások átlagos összege Magyarországon nőtt a legjobban, 9 százalékkal. Ez még mindig alacsony, csak Romániát és Szerbiát előzi meg Magyarország. 
    Napjainkban a magyar társadalom 60 százaléka gondolkozik tudatosan a megtakarításokról, de elsősorban a váratlan kiadásokra tesznek félre az emberek.
    Kiderült az is, hogy a lakossági állampapír-befektetések népszerűsége nőtt. A magyar lakosság körében továbbra is a legnépszerűbbek a bankszámlán, bankbetétben tartott megtakarítások, viszont csökkent a pénzüket otthontartók aránya, a tavalyi 23 százalékról 16 százalékra. A megkérdezettek 39 százalékának semmilyen megtakarítása, félretett pénze nincs. A magyarok jelentős része biztonságra törekvő, a többi régiós országhoz képest a népesség csupán tíz százaléka hajlandó kockázatot vállalni azért, hogy magasabb profitot érjen el. 
    "Az idei felmérésből látszik, hogy bár a régiós országok közül nálunk a legfontosabb az öngondoskodás, nem vagyunk elégedettek a mostani megtakarítási képességünkkel. Nem használjuk ki az állami támogatással járó pénzügyi lehetőségeket, például a lakástakarékpénztári, illetve a nyugdíj előtakarékossági, nyugdíjbiztosítási konstrukciókat" - idézi a közlemény Harmati Lászlót, az Erste Bank lakossági vezérigazgató-helyettesét.