Csongor napja van. | 2024.04.16

Obama: a veteránok példát adnak a megosztó választások utáni gyógyulásra

2016-11-11 19:05:06

 

Barack Obama amerikai elnök szerint a veteránok példát adnak a "megosztó választások utáni gyógyulásra". 

 

    Az elnök az arlingtoni nemzeti sírkertben mondott beszédet a veteránok napja alkalmából. Az Egyesült Államokban ugyanis november 11-e a veteránokra emlékezés napja, nemzeti ünnep. 
    "Amikor a választásnak vége, és keressük a módjait, hogy újra egymásra találjunk, az átmeneti politikánál maradandóbb elveikkel a legjobb példákat éppen azok a férfiak és nők adják nekünk, akik előtt ma tisztelgünk" - fogalmazott Obama a nemzeti sírkertben, ahol egyébként a mindenkori amerikai elnökök évente megemlékeznek és fejet hajtanak az Ismeretlen Katona síremléke előtt. 
    Nem állta azonban meg, hogy ne szóljon aktuálpolitikáról: arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy utasítsák el a republikánusok törekvéseit a veteránok egészségügyi ellátásának privatizálására. A veteránok ügyeivel foglalkozó minisztériumot az elmúlt időszakban botrányok, köztük korrupciós botrányok rázták meg, s republikánus politikusok, valamint Donald Trump, a minapi elnökválasztás győztese is erre válaszként jelentős változtatásokat ígértek a veteránok ellátását illetően. 
    A veterán katonákra minden évben az első világháború befejezésének napján emlékeznek. Az ünnepnapot eredetileg Woodrow Wilson elnök hirdette meg 1919-ben, s akkor még a fegyverszünet napjának nevezték. 1938-ban szövetségi ünneppé nyilvánították, és 1954-ben Dwight Eisenhower elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében a fegyverszünet napjából veteránok napja lett. Így immár nemcsak az első világháború katonáira, hanem valamennyi háború katonáira emlékeznek. 
    Obama elnök péntek reggel családtagjaikkal érkező veteránokat látott vendégül a Fehér Házban rendezett villásreggelin. Köztük volt egy Pennsylvaniából érkezett, 105 éves, második világháborús veterán is, aki annak idején Franciaországban harcolt és részt vett a németországi Dachau koncentrációs táborának felszabadításában is. 
    Donald Trump Twitter-üzenetben köszöntötte mindazokat, akik az amerikai fegyveres erők kötelékében valaha is szolgáltak.a