Auguszta napja van. | 2024.03.29

Angela Merkel telefonon beszélt Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel

2016-11-11 15:35:00

 

Angela Merkel német kancellár csütörtökön telefonon beszélt Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel - jelentették be pénteken Berlinben.

 

    Georg Streiter helyettes kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy a kancellár - szerdai sajtónyilatkozata és távirata után ismét - gratulált Donald Trumpnak választási győzelméhez, és hangsúlyozta, hogy a "közös értékek szoros kapcsolatba" fűzik Németországot és az Egyesült Államokat.
    A kancellár a két ország "hagyományosan nagyon jó és baráti kapcsolata alapján szoros együttműködést kínált" a megválasztott elnöknek, és kifejezte örömét, hogy legkésőbb a 2017-es németországi G20-csúcson személyesen is üdvözölheti - mondta a helyettes kormányszóvivő. 
    A legfejlettebb ipari országok és a legnagyobb feltörekvő gazdaságú országok vezetőinek találkozóját a tervek szerint július elején tartják meg Hamburgban.
    Georg Streiter - újságírói kérdések ellenére - nem mondta meg, hogy a beszélgetést melyik fél kezdeményezte és mennyi ideig tartott.
    A kancellár jövő heti nyilvános programjait ismertetve elmondta, hogy Angela Merkel csütörtökön Berlinben tárgyal Barack Obama leköszönő elnökkel, pénteken pedig német-amerikai-brit-francia-olasz-spanyol csúcstalálkozót tartanak a német fővárosban.
    Georg Streiter kitérő választ adott arra az újságírói kérdésre, hogy Donald Trump környezetéből pontosan kivel vagy kikkel tud egyeztetni a kancellár kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, Christoph Heusgen a megválasztott amerikai elnök terveiről, külpolitikai programjáról. A helyettes kormányszóvivő csupán annyit mondott, hogy vannak lehetőségek kapcsolatok kialakítására.
    Ezzel összefüggésben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter egy pénteki interjúban kiemelte, hogy "sötétben tapogatózik a teljes washingtoni külpolitikai közösség", az amerikai fővárosban dolgozó diplomaták, kutatók, külpolitikai szakpolitikusok nem tudják, hogy mihez kezd majd Donald Trump. 
    A német diplomácia vezetője a Spiegel Online hírportálnak elmondta: a közelmúltban többször beszélt Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel Donald Trump lehetséges külpolitikájáról, és ő sem tudott felvilágosítással szolgálni.
    Azzal kapcsolatban, hogy augusztusban a gyűlölet prédikátorának nevezte Donald Trumpot, Frank-Walter Steinmeier elmondta, hogy a választási kampány tartalma és hangneme igen zavarta, és ezzel nem volt egyedül, azt pedig senki sem vitatja, hogy a "látszólag határtalan konfrontációban" Donald Trumpnak nagy szerepe volt. 
    Most az a nagy kérdés, hogy Donald Trump elnökként ugyanúgy tevékenykedik-e, mint a kampányban, és "erről egyszerűen túl kevés támpontunk van, nem tudjuk, hogy mi vár ránk" - mondta Frank-Walter Steinmeier.
    Angela Merkel a kampány során nem szólalt meg nyilvánosan az amerikai elnökválasztásról. Szerdai sajtónyilatkozatában viszont kiemelte, hogy a kampány "különleges, részben nehezen elviselhető konfrontáció volt" egy "régi, tekintélyes demokráciában". Elemzők szerint Donald Trumpnak a választási küzdelemben tette kijelentéseire reagált azzal is, hogy aláhúzta: a két országot összekötő értékek "a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől", és kiemelte, hogy ezen értékek alapján ajánl együttműködést Donald Trumpnak.