Emma napja van. | 2024.04.19

Eléfszina lesz Európa harmadik kulturális fővárosa 2021-ben

2016-11-11 14:59:00

 

Az Európai Bizottság független szakértői testületének ajánlása alapján a görögországi Eléfszina lesz Európa harmadik kulturális fővárosa a vajdasági Újvidék és a bánsági Temesvár mellett 2021-ben - írta közleményében az Európai Bizottság pénteken.

 

    A közlemény szerint kiválasztott városok feladata az európai kultúra sokféleségének támogatása és megőrzése lesz.
    Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa a bejelentést követően elmondta, hogy a kiválasztásában kulcsszerepe volt a városok által benyújtott pályázatban felvázolt hosszú távú stratégiáknak, a pályázat előremutató európai dimenzióinak, a gazdag kulturális és művészeti tartalomnak, a megvalósítási képességnek, valamint a társadalmi határokon és kultúrákon átnyúló kapcsolatok várható pozitív alakulásának.
    Az uniós biztos reményét fejezte ki, hogy a cím jelentős és hosszú távú kulturális, gazdasági és társadalmi előnyöket jelent majd mindhárom város számára, a korábbi kulturális fővárások példája alapján.
    Eléfszina (az ókori Eleuszisz) a negyedik görög város - Athén (1985), Tesszaloniki (1997) és Patrasz (2006) után - amely elnyerte az Európai Unió által adományozott címet.