Andrea napja van. | 2024.04.18

Emmi: a kormány megbecsüli a szociális munkát végzőket

2016-11-10 16:24:00

A kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek; 2014 és 2016 között átlagosan 16 százalékkal, bruttó 24 ezer forinttal emelkedett az ágazatban dolgozók bére - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

    Az államtitkárság közlése szerint idén az ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére 28 milliárd forintot biztosított a kormány, a jövő évi béremelés fedezete szerepel a 2017-es költségvetésben.
    Az Emmi szakállamtitkársága közleményével arra reagált, hogy a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért. A sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12., a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete.
    Az MKKSZ szerint a szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk.
    A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság közölte, az elkövetkezendő években olyan több száz milliárdos nagy projekteket, fejlesztéseket tudnak elindítani a szociális szférában, amelyek nagyban segítik az ágazat minőségi javulását. 
    Ezen kívül a rászoruló személyeket támogató operatív program keretében 38 milliárd forintból biztosítanak természetbeni juttatást szegény gyerekes családok és rendkívül alacsony jövedelműek, valamint a közterületen élők számára.
    Közleményükben megjegyzik azt is, hogy az államtitkárságon 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel az ágazat jövőjéről.