Andrea napja van. | 2024.04.18

Együttműködési megállapodás az MNB és az Országos Tudományos Diákköri Tanács között

2016-11-10 14:29:00

 Évente 20 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) tehetséggondozó programját, az erről szóló együttműködési megállapodást csütörtökön írta alá Matolcsy György, az MNB elnöke és Szendrő Péter, az OTDT elnöke Egerben, az Eszterházy Károly Egyetemen.

    A hevesi megyeszékhelyen zajló 4. országos tudományos diákköri fórum keretében aláírt megállapodásról Matolcsy György azt mondta: az MNB mint a közjót szolgáló nemzeti intézmény segíti a tehetségek feltárását és bekapcsolásukat a nemzeti vérkeringésbe, hiszen - tette hozzá - "tőlük függ majd a jövőnk".
    Szavai szerint a megállapodás mindent magad, amire szükség van ahhoz, hogy a tehetségek sikeresek legyenek. Az MNB elnöke arról is beszélt, hogy a megállapodás a következő években "igen jelentős összegeket" biztosít majd a tehetséggondozásra.
    Szendrő Péter példaértékűnek nevezte az együttműködést. A tehetségek érvényesülési lehetőségei című háromnapos konferencia jelentőségére utalva kifejtette: a tehetségeket segíteni kell abban, hogy mesterre találjanak és ne csak a kötelező tananyagot sajátítsák el. A tehetséggondozásban találkozik az idősebb, tapasztalt nemzedék a fiatalokkal, ami biztosítja a szellemi fejlődés folyamatosságát. Ez pedig a nemzet alapvető érdeke - tette hozzá.
    Matolcsy György a konferencián tartott előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy az információ, a tudás az az erőforrás, amely megosztva sem fogy el, hanem megsokszorozódik.
    Közölte: a 21. század a tehetségek feltárásáról, kiaknázásáról és hasznosításáról szól. A magyarok az egész világgal versenyben vannak: az nyer, aki azzal foglalkozik, amiben a legjobb, amiben szenvedélyesen hisz és ami megmozdítja a benne lévő tehetséget.
    "Ez a század nyilvánvalóan a tehetség, a tudás, a kreativitás, a technológia és a hálózatok százada" - mondta. Szavai szerint most jön a negyedik ipari forradalom, a második gépkorszak. Az első három ipari forradalom az emberek fizikai erejét sokszorozta meg, a második gépkorszak azonban már "az agyunkból bányássza a tudást, az információt", ezért a tehetség lesz a legfontosabb. A tehetség azonban csak akkor érvényesül, ha tudás társul hozzá - fogalmazott.
    A nemzeti bank elnöke beszélt arról is, hogy Magyarország akkor lehet sikeres, ha nyit a világ, most például Ázsia felé. "Akkor tudunk sikeresek lenni, ha megragadjuk az új kínai selyemút koncepciója kínálta előnyöket" - tette hozzá. Közölte: az új kínai selyemút északon Lengyelországon át csatlakozik Európához, délről pedig Görögországon, Szerbián és Magyarországon keresztül, ami nagyon nagy lehetőségeket kínál.