Auguszta napja van. | 2024.03.29

Századvég: a többség kockázatosnak tartja az országra nézve a módosítás ellenzéki bojkottját

2016-11-10 10:10:11

 

A magyarok többsége az országra nézve kockázatosnak tartja, hogy az ellenzék nem szavazta meg a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatos alkotmánymódosítást - közölte közvélemény-kutatásának eredményét a Századvég csütörtökön az MTI-vel.

 

    A szavazás napján, kedd délután készített országos reprezentatív felmérés szerint a választók többsége (56 százalék) úgy vélekedett, veszélyt jelent az országra, hogy az ellenzék megakadályozta a kötelező betelepítés tiltásával kapcsolatos alkotmány-módosítás elfogadását, így Brüsszelnek nagyobb lehetősége nyílik a betelepítés kikényszerítésére. A megkérdezettek mintegy egyharmada (36 százalék) szerint a történtek nem hordoznak ilyen kockázatot - közölték.
    Az 500 felnőtt megkérdezésével készített vizsgálat szerint a magukat jobboldalinak vallók 83 százaléka tartja kockázatosnak az ellenzék döntését, a baloldaliaknak azonban csupán 25 százaléka. A Fidesz-szavazók körében az érték 85 százalék, a Jobbik választóinak körében pedig 55 százalék.
    Akik részt vettek az október másodiki népszavazáson, azoknak 81 százaléka ítélte kockázatosnak a történteket, a referendumon nemmel voksolóknak pedig 92 százaléka.
    A válaszadók 67 százaléka várt volna alkotmánymódosítást a népszavazás eredményének ismeretében, ez az érték a Fidesz választóinak körében 95, a Jobbik támogatók körében pedig 70 százalékos volt - írták.