Emma napja van. | 2024.04.19

Pogácsás Tibor: napjaink legégetőbb kérdése a migráció

2016-11-09 15:33:00

 Napjaink legégetőbb kérdésének nevezte a migrációt a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Modernkori népvándorlás, avagy a migráció komplex megközelítése című, a Belügyi Tudományos Tanács által szervezett nemzetközi konferencián, szerdán Budapesten.

    Pogácsás Tibor felidézte: Magyarországnak vérzivataros történelme van, amelynek során a nagy háborúk, mozgalmak sokszor "a vesztes oldalra sodortak bennünket". "A XX. század végén gondoltuk azt, hogy elérkezünk egy olyan környezetbe", amely a magyar társadalomnak is megadhatja azt a jövőt, amely a nyugatot gazdagabbá, szerencsésebbé tette. "Arra nem gondoltunk, hogy a későbbiekben olyan kihívások elé kerülünk", amelyek megoldása olyan világpolitikát befolyásoló országoktól és tényezőktől függ, amelyekre a hatásunk korlátozott lehet - fogalmazott.
    Emlékeztetett arra is, hogy két évvel ezelőtt még senki sem gondolkodott azon, hogy olyan népvándorlás éri el az országot, mint amibe "belecsöppent".
    Az önkormányzati államtitkár szerint Magyarország történelmi hagyományai, gazdasági fejlettsége miatt másképp, érzékenyebben reagál a modernkori népvándorlásra, mint a nyugat-európai államok. Kérdésként vetette fel, mi lehet a következménye annak, ha adott esetben egy ilyen migráció kedvező hatásait a gazdag országok lefölözik, a problémákat pedig szétterítik az Európai Unió tagországai között.
    A kormány álláspontját ismertetve rögzítette: minden olyan lépést megtesznek, amely az ország, a nemzet védelme érdekében szükséges. Hozzátette: a migrációs folyamat kezelése és megállítása csak úgy lehetséges, ha az Európa határain kívül történik. Úgy vélte, csak így szűrhető ki az, hogy ki a valós segítségre szoruló menekült.
    Arról is beszélt, hogy "a magyar gazdaság nem alkalmas arra, hogy másoknak oldja meg a gazdasági problémáit". Hozzátette: "a magyar gazdaság abban a helyzetben van, hogy a 90-es évek álmait be tudjuk teljesíteni, van reményünk arra, hogy gazdaságilag a saját lábunkra állva előre tudunk lépni". Ezt az esélyt azonban nagyon törékenynek nevezte és hozzátette: "nem vagyunk képesek elcipelni a hátunkon olyan súlyokat, amelyekkel egyébként megítélésem szerint Európa, az Európai Unió sem lesz képes hosszú távon megbirkózni".
    Kitért az alaptörvény módosítására is, hangsúlyozva: a kormány és az ellenzék között alapvető törésvonal van. Míg a kormány a migrációt a társadalom hosszú távú jövőjét meghatározó kihívásként értékeli, addig az ellenzék napi politikai érdek miatt foglalkozik vele. Hozzátette: a kormány feladata, hogy az országot olyan állapotban tartsa, hogy a gazdaság megerősödésével létrejött remény megmaradjon, erősödjön és valósággá váljon.
    Pogácsás Tibor szerint érthető, ha az európai emberek segíteni szeretnének, de mindenkinek a fejében ott kell, hogy motoszkáljon: ha olyan kaput nyit, amellyel nem tudja kontrollálni a folyamatokat, az nem a probléma megoldását, nem a fejlődést jelenti, hanem a probléma által történő eltemetkezést.
    A fórumon Trócsányi László igazságügyi miniszter igazi kihívásnak nevezte a migrációs jelenséget az egész világra nézve.
Köszöntőjében szükségesnek nevezte a migráns, a bevándorló és a menekült fogalmának tisztázását. Szólt arról, hogy míg a menekültpolitika már az 1900-es évek elején megjelent, a menekültjog alapvetően a genfi konvencióra épül, addig a bevándorláspolitikát a tagállamok igyekeznek saját hatáskörben tartani, arról pedig megoszlanak a vélemények, hogy migrációs politika létezik-e.