Auguszta napja van. | 2024.03.29

Francois Hollande gratulált Trumpnak, de "bizonytalan időszakra" számít

2016-11-09 14:25:00

 Francois Hollande francia államfő gratulált Donald Trump republikánus jelölt amerikai elnökké választásához, de arra figyelmeztetett, hogy az eredmény "bizonytalan időszakot" nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie.

    "Az amerikai nép megválasztotta Donald Trumpot. Gratulálok neki, ahogy az természetes két demokratikus állam vezetője között. Bizonytalan időszakot nyit ez az amerikai választás" - mondta a baloldali köztársasági elnök a szerdai kormányülést követően.
        Francois Hollande jelezte, hogy "Egyesült Államok elsőszámú partnert jelent Franciaországnak, de jelenleg a béke, a terrorizmus elleni harc, a közel-keleti helyzet, a gazdasági kapcsolatok és a Föld megőrzése a tét".
    "Mindezen témákban késedelem nélkül tárgyalásokat kezdeményezek az új amerikai kormányzattal" - hangsúlyozta a francia elnök. "De éberséggel és őszinte hangom teszem, mert Donald Trumpnak az amerikai kampány alatt megfogalmazott bizonyos álláspontjait szembesíteni kell azokkal az értékekkel és érdekekkel, amelyeket osztunk az Egyesült Államokkal" - tette hozzá.
    "Ez a kontextus egységes Európát is követel, amely képes megszólalni és képviselni a politikáját mindenhol, ahol az érdekeit vagy az értékeit megkérdőjelezik: a szabadságot, a méltóságot, a társadalmi kohéziót, a szegénység elleni küzdelmet" - fogalmazott Francois Hollande.
    A francia elnök szerint alig fél évvel a francia elnökválasztás előtt "tudomásul kell vennünk azokat az aggodalmakat, amelyeket a világrend felbomlása vált ki".