Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hillary Clintoné lett az első választási győzelem

2016-11-08 07:47:14

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje aratta le az első győzelmet az amerikai elnöki posztért kedden megkezdett választáson.

    Az északkeleti New Hampshire állam három településén pontban nulla órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és elsőként Dixville Notchban eredmény is született.
    Nyolc választópolgár adta le a voksát, közülük négyen Hillary Clintonra szavaztak. Két szavazatot kapott Donald Trump republikánus jelölt, egy-egy voksot pedig Gary Johnson, a Libertárius Párt elnökjelöltje és Mitt Romney, aki négy évvel ezelőtt volt a republikánusok elnökjelöltje. Az ő neve nem szerepel ugyan a szavazócédulán, de valaki ráírta.
    A kicsiny Dixville Notch félúton fekszik Maine állam és a kanadai határ között, és összesen tizenkét lakója van. Minden elnökválasztáskor ez az első település, ahol voksolnak. Ez hagyomány, mégpedig 1960 óta, amikor a település mind a kilenc voksát Richard Nixonra adta le.
    A másik településen, Millsfieldben, Donald Trump aratott elsöprő győzelmet: a huszonegy szavazatból tizenhatot szerzett, míg Clintonra négyen voksoltak, és valaki felírta a szavazócédulára Bernie Sanders vermonti szenátor nevét, aki a demokraták elnökjelöltségéért küzdött, de mivel nem ő lett az elnökjelölt, nem szerepelt a szavazócédulán.
    Nem Hampshire harmadik kicsiny településén, Hart's Locationben harmincegy szavazó él. Tizenheten Clinton mellett döntöttek, tizennégyen Trumpot választották.
    Mivel New Hampshire államban kormányzót is választanak, e három településen is voksoltak kormányzóra, a győzelem a republikánus Chris Sununué lett.