Emma napja van. | 2024.04.19

Az első három negyedévben 15 százalékkal bővült a román kiskereskedelmi forgalom volumene

2016-11-07 16:43:00

Az első három negyedévben 15,5 százalékkal nőtt a román kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.

    A szezonális hatással és munkanapokkal kiigazított érték szerint a bővülés 15,3 százalék volt. Az élelmiszerek eladása 17,8 százalékkal nőtt, nem élelmiszerekből 15,3 százalékkal adtak el többet, az üzemanyag értékesítése 12,3 százalékkal bővült.
    Szeptemberben a román kiskereskedelmi forgalom volumene 9,7 százalékkal nőtt a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten.
    A román gazdasági növekedés fő hajtóereje tavaly óta a belföldi fogyasztás, amely azt követően ugrott meg, hogy a kormány tavaly és idén csökkentette az áfát. Ez utóbbi jelenleg 20 százalék a korábbi 24 százalék helyett, emellett valamennyi élelmiszerre kiterjesztették a 9 százalékos kedvezményes áfakulcsot.
    A román kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, de a bővülés várhatóan 5 százalék körüli lesz. A Nemzetközi Valutaalap 5 százalékos román GDP-bővüléssel számol egy október elején közzé tett jelentésében a korábban jelzett 4,2 százalék helyett. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is a múlt héten 4,8 százalékra emelte prognózisát a korábbi 4 százalékról.