Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar nyelv napja - Versmondó verseny és közös versmondás Balatonfüreden

2016-11-07 16:31:00

 Versmondó verseny, közös versmondás, játékos szókirakó és könyvbemutató is szerepel a magyar nyelv napja alkalmából szervezett, péntektől vasárnapig tartó balatonfüredi programsorozat kínálatában.

    Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a magyar nyelv szépségét és játékosságát szeretnék bemutatni és egyszersmind megőrizni az utókor számára, ennek jegyében állították össze a programokat. Mint hozzátette, az irodalmi rendezvények mellett zenei és gyermekprogramok is helyet kaptak a kínálatban.
    Szombaton rendezik meg a Kisfaludy Sándor versmondó versenyt, amelyet közösen hirdetett meg a balatonfüredi önkormányzat és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, és amelyre meghívást kaptak a település partnervárosai és néhány határon túli iskola diákjai is - emelte ki Cserép László.
    Pénteken délelőtt közös versmondást tartanak: több száz fiatal mondja majd el Debrecenben, Gyulán, Kecskeméten, Komáromban, Szolnokon, Vácon, számos határon túli iskolában és a balatonfüredi Kiserdőben Kisfaludy Sándor néhány verssorát, ezen kívül nyelvi vetélkedőkkel, szókirakóval és Huzella Péter gyermekműsorával várják a családokat.
    Ugron Zsolna erdélyi író Hollóasszony című regényének bemutatóját pénteken este tartják a Kisfaludy Galériában, ahol az írónővel Farkas Wellmann Endre költő beszélget. 
    Szombaton a versmondó verseny után a Kisfaludy Galériában bemutatják a Tempevölgy folyóirat legfrissebb számát és kihirdetik a magyar nyelv napja alkalmából meghirdetett pályázat nyerteseit. Ezt követően Németh Viktor dalszerző, gitáros-énekes lép a közönség elé, majd táncházzal és élő népzenével várja az érdeklődőket Vastag Richárd, a népművészet ifjú mestere.
    A programsorozat Balatonfüreden ünnepi istentisztelettel zárul vasárnap, a magyar nyelv napján.
    A Pesti Vigadó Dísztermében rendezett vasárnapi gálaműsoron a kulturális kormányzat és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett esszépályázat győzteseinek Balatonfüred két különdíjat adományoz, és ezen az ünnepségen adják át a díjakat a Kisfaludy Sándor versmondó verseny győzteseinek is - fűzte hozzá Cserép László.
    November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt.