Andrea napja van. | 2024.04.18

Nincs elég hely a szerbiai befogadóközpontokban

2016-11-07 15:16:00

 Szerbiában jelenleg 7-10 ezer migráns tartózkodik, közülük azonban mindössze körülbelül 4600-an vannak a befogadóközpontokban, a többiek az ország területén "bolyonganak", mert nincs hely számukra - közölte hétfőn Belgrádban Rados Djurovic, a menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője.

    Információi szerint Belgrádban ezer, az ország északi részén, a magyar határ közelében pedig 800-1000 migráns tartózkodik a szabad ég alatt. Ők nem a parkokban és az utcán akarnak aludni - fogalmazott Rados Djurovic -, de nem tudnak hova menni. 
    Mint mondta, eddig a Szerbiába érkezett összes migráns közül mintegy kilencezren mondták azt, hogy menedéket kérnének az országban, ugyanakkor csupán 540-en adták át az erre vonatkozó kérelmet, a többiek sorsa ismeretlen. Szerinte az, hogy az év eleje óta csak 24 ember kapott menedékjogot az országban, azt bizonyítja, hogy a rendszer rosszul és lassan működik. 
    A menedékkérők védelmével foglalkozó központ vezetője szerint a szerbiai befogadóközpontokban nincs már szabad hely, míg a hivatalos adatok szerint a központokban hatezer embert tudnak elszállásolni. 
    Djurovic magyarázata szerint a központok különböző problémákkal szembesülnek: amellett, hogy nincs elég szabad hely, vannak olyan befogadóállomások, ahol nem jut elég takaró, meleg víz vagy élelmiszer a bevándorlóknak. A rossz tisztálkodási körülmények és a takarítás hiánya miatt egyes helyeken megjelentek a tetvek és a rüh.  Véleménye szerint Szerbiának nem úgy kellene a tetvesség megjelenésére reagálnia, hogy korlátozza a migránsok mozgását, hanem növelni kellene a központok kapacitását, és javítani kell a higiéniai feltételeken. 
    Az utóbbi egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.