Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: már 39 hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom

2016-11-07 09:15:09

 

Már 39 hónapja folyamatosan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

    A KSH legfrissebb közlése szerint szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt.
    Marczinkó Zoltán hozzátette: a kiskereskedelmi forgalom bővülése mindhárom alágazatban - élelmiszer, illetve nem élelmiszer jellegű kiskereskedelemben, valamint az üzemanyagok esetében is - megfigyelhető.
    Kiemelte: szeptemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. A tárca helyettes államtitkára szerint ennek a területnek a forgalom bővülése azért érdekes, mert ez az alágazat általában 2,5-3 százalék közötti növekedési ütemet mutat, valamint ez a terület viszi el a teljes kiskereskedelmi forgalom 45-50 százalékát.
    Marczinkó Zoltán úgy vélte, hogy az olyan kormányzati intézkedések, mint például a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentése, illetve az alacsony inflációs környezet, mind abba az irányba mutatnak, hogy a kiskereskedelmi forgalom folyamatosan növekedni fog az év hátralévő részében.
    Az év végét tekintve a november vége és a december hozza általában a legerősebb kiskereskedelmi forgalmat - ismertette a tárca helyettes államtitkára.