Gedeon napja van. | 2024.03.28

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetés ügyében emeltek vádat

2016-11-07 09:01:32

 

Honosítási eljárásokkal kapcsolatos vesztegetés ügyében vádat emelt az ügyészség három emberrel szemben - tájékoztatta a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-t. 

 

    Ibolya Tibor közölte: az ügy első- és másodrendű vádlottja, két nő a munkája révén ismerte meg egymást, majd baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Az elsőrendű vádlott a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ügyintézője volt, feladatainak jelentős részét tette ki a honosítási eljárások megindításával, az erre irányuló kérelmekkel kapcsolatos ügyintézés. A másodrendű vádlott idegenrendészeti segítőként járt el külföldiek állampolgársággal kapcsolatos ügyeiben, a harmadrendű vádlott pedig az ő élettársa volt az elkövetés idején.
    A vádirat szerint a másodrendű vádlott 2013 elején rábeszélte az elsőrendű vádlottat, hogy pénzért kedvezően járjon el olyan ügyfelek egyszerűsített honosítási ügyeiben, akik a jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg, vagy azért, mert nem jelentek meg személyesen a hivatalban, vagy mert nem beszéltek magyarul. A másodrendű vádlott ezért a kérelmezőktől körülbelül 250 ezer forintot kért, és ebből ügyletenként 10-20 ezer, de legfeljebb 50 ezer forintot átadott a bevándorlási hivatal ügyintézőjének.
    Az ügyfelektől a kérelmeket, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás megindításához szükséges iratokat a másodrendű vádlott - többnyire a harmadrendű vádlott mint bűnsegéd közvetítésével és közreműködésével - juttatta el a bevándorlási hivatal ügyintézőjéhez, aki azokat a jogszabályi feltételek hiányában is iktatta, majd megindította az egyszerűsített honosítási eljárásokat.
    A vádlottak a vád szerint 19 külföldi állampolgár egyszerűsített honosítási ügyében jártak el jogellenesen.
    A Budapesti X. és XVII. kerületi ügyészség a három vádlottat bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetéssel - az elsőrendű vádlottat a vesztegetés elfogadásával - vádolja, és végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt - olvasható a főügyész közleményében.