Tivadar napja van. | 2024.04.20

KSH: szeptemberben is 5 százalék feletti növekedést ért el a kiskereskedelmi forgalom

2016-11-07 08:37:49

 

Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette hétfőn első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

    Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,7 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. 
    Az év első kilenc hónapjában a forgalom volumene - naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, a kiigazítatlan adat 5,0 százalékos növekedést mutat.
    Szeptemberben már 39. hónapja megszakítás nélkül nőtt a fogyasztás.
    Az élelmiszerforgalom az előző havi 2,8 százalékos ütemről élénkült meg szeptemberben 3,9 százalékosra, és az első három negyedévben 2,8 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét. Az üzemanyag fogyasztása 0,2 százalékponttal haladta meg az előző havi növekedési ütemet, az első 9 hónapban pedig 5,7 százalékkal emelkedett. Az iparcikkek keresletének 5,4 százalékos éves növekedése viszont elmaradt a szeptemberi 6,1 százaléktól és tavaly augusztus óta a legmérsékeltebb emelkedést jelez.