Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Az alaptörvény hetedik módosításáról szavaz a parlament

2016-11-06 11:23:00

 

Az őszi ülésszak eddigi leghosszabb ülésével folytatja munkáját az Országgyűlés. A képviselők hétfőtől hat napon át üléseznek a parlamentben, kedden az alaptörvény Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt hetedik módosításáról szavaznak, amely tiltaná idegen népesség Magyarországra telepítését.

 

    Az ülés hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd két órán keresztül interpellációk, egy órában pedig azonnali kérdések hangozhatnak el. Az esti órákban kedden elfogadni tervezett javaslatok módosító indítványairól tárgyalnak, a képviselők így ekkor szólhatnak hozzá utoljára például az alaptörvény hetedik módosításához.
    Kedden a napirend előtti felszólalások után tizenkét előterjesztésről szavaz a Ház. Ekkor határoznak az alkotmánymódosításról is, a kormányfő szerint ez azt az új egységet fejezi ki, amely a kvótareferendum után jött létre. "Az alkotmányos identitás kérdése a jövő egyik fontos, de az is meglehet, hogy legfontosabb kérdése, és egyben a Brüsszellel fennálló vitáink summázata is" - mondta a miniszterelnök javaslata tárgyalásakor. 
    Az öt cikkből álló változtatás értelmében bekerülne az alaptörvénybe, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár - a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezők kivételével - Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.
    Korábban egyik ellenzéki képviselőcsoport sem támogatta feltétel nélkül a módosítást, így kérdéses, hogy a kétharmados indítványt el tudják-e fogadni. A Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetését támasztotta feltételként, míg az MSZP szükségtelennek tartja a változtatást, ezért már a javaslat tárgyalásában sem vett részt, az LMP pedig jelezte, nem nyomnak gombot a szavazáson.
    Döntés várható továbbá a tavalyi költségvetési zárszámadásról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jövő évi költségvetéséről, valamint a dohánytörvény módosításáról is.
    A szavazások után kilenc javaslat általános vitáját tartják meg a második ülésnapon. Ekkor kerülnek terítékre például a közbeszerzési és közlekedési törvények módosításai, valamint a nemzeti turizmusfejlesztésről szóló törvényjavaslat.
    Szerdán szintén kilenc javaslatról tárgyalnak a képviselők, egyebek mellett a honvédelmi sportszövetségről szóló törvényjavaslatról, továbbá a keresztényüldözés, valamint a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről, az üldözöttek támogatásáról szóló kormánypárti határozati javaslatról.
    Csütörtökön nyolc előterjesztésről fejthetik ki álláspontjukat a képviselők, így például a táncművészeti életjáradék bevezetéséről, továbbá cégnyilvántartási, oktatási és gyermekvédelmi témájú törvénymódosításokról is.
    Az öt napirendi pontból álló pénteki ülésnap az adótörvények módosításának vitájával kezdődik, majd a foglalkoztatási tárgyú törvényváltozások tárgyalásával fejeződik be.
    A parlament ülése a következő hét hétfőjén, az ülés második hetében kérdésekkel és azonnali kérdésekkel ér véget.