Emma napja van. | 2024.04.19

A vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját

2016-11-05 08:59:00

 

A vidéki élelmiszer-előállítás kezdi visszanyerni a rangját - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke pénteken Veszprémben, a harmadik Bakony Expó megnyitóján.

 

    Jakab István, a rendezvény fővédnöke kiemelte: az ilyen kiállítások, expók ráirányítják a figyelmet arra, hogy az élelmiszer bizalmi termék, amelytől az egészségünk, az életünk függ. A helyi termelők, a rövid ellátási láncok jelentősége a Magosz elnöke szerint az, hogy általuk valóban helyben előállított, magas minőségű és biztonságos élelmiszereket tudunk fogyasztani.
    Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte: a kormány olyan támogatási rendszert vetetett be és olyan pályázatok jelentek meg, amelyek segítségével a mezőgazdasági termelők eljuthatnak odáig, hogy nemcsak alapanyagot állítanak elő, hanem élelmiszeripari termékeiket minőségi házi márkázott termékké tudják fejleszteni. Ezekkel pedig a piacokon is meg tudnak jelenni.
    Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, az igények és a kínálat összekapcsolása érdekében a következő hetekben országos adatbázissá fejlesztik a kamara termelői piackereső szolgáltatását. Ez a jelenleginél tartalmasabb, informatívabb lesz, a vásárlók számára lehetőséget nyújt piacok keresésére, a termelőknek pedig a konkurencia felmérésére is.
    Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere arról  beszélt, hogy egy-egy térség igazi erejét a város és a vidék közösen tudja megmutatni. Ez az üzenete a Bakony Expónak is - tette hozzá.
    A Bakony Expót az idén harmadik alkalommal rendezik meg a Veszprém Arénában. A több mint 120 helyi termelő mellett gasztroudvar és változatos programok várják az érdeklődőket három napon át, péntektől vasárnapig. A rendezvény kulturális része az idén a káposzta és a vele kapcsolatos ételek, népszokások köré épül, valamint a bakonyi betyárhagyományokkal is megismerkedhetnek a kilátogatók.