Emma napja van. | 2024.04.19

Greenpeace: a vállalások a felét sem teszik ki a szükséges csökkentésnek

2016-11-04 13:42:00

Az államok jelenlegi vállalásai a felét sem teszik ki a szén-dioxid-kibocsátás szükséges csökkentésének - közölte a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Párizsi Megállapodás pénteki hatályba lépésére reagálva.

    A hatályba lépés feltétele az volt, hogy a megállapodást legalább 55 ország ratifikálja, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. A részes államok arra vállaltak kötelezettséget, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az arra irányuló erőfeszítéseiket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.
    Közleményében az egyesület kiemelte: minden országnak, köztük Magyarországnak is komolyan kell vennie szerepét az éghajlati válság elleni küzdelemben, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével, energiatakarékossággal, illetve a megújuló energiaforrások támogatásával kellene garantálnia a párizsi célok teljesülését.
    A Greenpeace szerint kevés a mozgástér, a globális átlaghőmérséklet emelkedése már túllépte az 1 Celsius fokot, a klímaegyezményben szereplő jelenlegi nemzeti vállalások a felét sem teszik ki a szükséges kibocsátás-csökkentésnek.
    A párizsi klímaegyezmény életbelépése egyértelmű elköteleződést jelent a fosszilis energiahordozók kivezetése és a megújuló energiaforrások használata mellett - hangoztatja  az egyesület.
    A Greenpeace Magyarország Egyesület szerint Magyarországon is fel kell gyorsítani a fenntartható megújuló energiák terjedését, 2014-ben a megújuló energiaforrásból előállított energia részaránya 9,5 százalék volt, szükség van a napenergia arányának növelésére - amely mindössze 0,5 százaléka a hazai megújulóenergia-termelésnek -, valamint a szélenergia térnyerésére.