Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nébih: két független bizottság ítélte élvezhetetlennek a Panyolai Szilvórium Szatmári ágyas pálinkáját

2016-11-04 07:08:52

Két független bíráló bizottság találta egybehangzóan élvezhetetlennek, "érzékszervileg hibásnak" a Panyolai Szilvórium Zrt. forgalomból visszavont Szatmári ágyas pálinkáját - hangsúlyozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

    A hivatal ezzel visszautasította a Panyolai Szilvórium Zrt. felvetését, amely megkérdőjelezi a hatósági érzékszervi vizsgálat hitelességét.
    A közleményben hangsúlyozták: a Nébih akkreditált laboratóriumában, mint minden esetben, így a 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinka tételénél is az érzékszervi vizsgálatokra vonatkozó szabvány szerint jártak el a szakemberek. A vizsgálat során 18 képzett érzékszervi bíráló hozott egyöntetű szakmai döntést.
    A Nébih rámutat: az érzékszervi vizsgálat eredménye önmagában is elegendő ahhoz, hogy a hatóság elrendelje egy nem megfelelő minőségű termék forgalomból visszahívását. Egyéb műszeres vagy klasszikus analitikai módszerrel az érzékszervi hiba nem minden esetben támasztható alá, mivel az érzékszervi hibát okozó komponensek egy része nem kimutatható - tették hozzá.
    A Tesco-Global Áruházak Zrt. szerdán jelentette be, hogy a Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztály határozata alapján kivonta a forgalomból a Panyolai Szilvórium Zrt. 0,5 literes kiszerelésű Szatmári ágyas szilvapálinkáját.
    A terméket gyártó társaság az MTI megkeresésére megkérdőjelezte az üzletlánc lépését megelőző Nébih-ellenőrzés hitelességét, mondván, hogy ez kizárólag szubjektív - mérésekkel nem alátámasztott - érzékszervi vizsgálatot takart. Leszögezték, hogy a pálinka minősége megfelelő, és felvetették, hogy a termék körüli negatív megnyilvánulással vélhetően a Panyolai Szilvórium Zrt. lejáratása a cél.
    A Nébih közleményében ismertetett álláspontja szerint az élvezeti cikkek, kiváltképp a hungarikumnak számító termékeknél az egyik legfontosabb követelmény, hogy azok érzékszervileg megfelelőek, minőségileg kifogástalanok legyenek.