Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hosszú börtönbüntetésre ítéltek egy nyugat-európai bűnszövetkezetet működtető román állampolgárt

2016-11-03 17:34:00

 Huszonnégy év börtönbüntetésre ítélte csütörtökön a bukaresti ítélőtábla azt a román férfit, aki egy Nyugat-Európában betöréseket és egyéb bűncselekményeket elkövető bűnszövetkezet vezetője volt.

    A másodfokú és jogerős ítélet enyhített az első fokú ítéleten, amely szerint a férfit áprilisban még 30 év szabadságvesztésre ítélték. A többi kilenc vádlott, akik szintén a bűnszövetkezet tagjai voltak, összesen 60 év börtönbüntetést kaptak. Ellenük tavaly októberben emeltek vádat. Az ügyészek még vizsgálódnak a bűnszövetkezet többi tagja ellen.
    A vádirat szerint a férfi 17 más emberrel együtt katonai jellegű hierarchia szerint működő bűnszövetkezetet hozott létre, amelybe kiskorúakat is beszerveztek. A sajtó által "a bűnözők akadémiája" néven emlegetett csoportosulás rendszeresen kiképezte tagjait a különböző erőszakos bűncselekmények elkövetésére.
    A 2011-ben létrehozott és 2015-ben felszámolt bűnszövetkezet tagjai összesen 27 rablást és két lopást követtek el Nagy-Britanniában, Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Ausztriában, Andorrában és Dániában. Az általuk okozott kár megközelíti a 8,5 millió eurót (2,6 milliárd forint).
    A bűnszövetkezet tagjai luxusüzleteket, leginkább ékszer- és órásboltokat raboltak ki. Általában fényes nappal csaptak le, megfenyegették az alkalmazottakat, és rendszerint néhány perc múlva távoztak a helyszínről.