Emma napja van. | 2024.04.19

Tőkés László ellenezte, de megérti az EMNP döntését, hogy nem indul a választásokon

2016-11-03 15:58:00

 Tőkés László ellenezte az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) azt a döntését, hogy formailag független jelöltekkel se vegyen részt a decemberi romániai parlamenti választásokon, de megérti, hogy az EMNP végül is így döntött - ezt maga Tőkés László közölte csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatóján.

    Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke újságírói kérdésre nyilvánított véleményt arról, hogy a párt - melynek a védnöki tisztségét tölti be - nem indul a választásokon.
    Tőkés László szerint az EMNP-nek önkritikusan kell viszonyulnia a kialakult helyzethez. "Nem tudott életképes alternatívát biztosítani az RMDSZ-szel (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) szemben. Ennek a felelőssége azonban kisebb mértékben terheli az EMNP-t, mint a külső politikai aktorokat" - magyarázta a politikus.
    Tőkés sajnálatosnak tartotta, hogy 27 évvel a rendszerváltozás után "újratermelődött a magyar egypártrendszer Romániában". Úgy vélte: ez nagymértékben annak következménye, hogy az RMDSZ az egyedüli haszonélvezője annak a költségvetési támogatásnak, amelyet a román állam a magyar közösségnek nyújt. Szerinte az ötmillió eurós (1,5 milliárd forint) nagyságrendű összeggel az RMDSZ "megvásárolja a magyar szavazatok egy részét".
    Tőkés László kijelentette: a nemzeti önrendelkezés szempontjából vizsgálva egyértelműen kudarcos volt az RMDSZ elmúlt 27 évben mutatott teljesítménye. "Az RMDSZ jobbra jelez és balra hajt, az autonómiával kampányol, de megtagadja, elárulja, elszabotálja az autonómiát. Erről szól az elmúlt évek története" - fogalmazott.
    Az EMNT elnöke megjegyezte: maga sem tudja, mit tanácsoljon azoknak, akik azzal a kérdéssel fordulnak hozzá, hogy miként szavazzanak a december 11-i választásokon. Kijelentette: az EMNT a november 18-án tartandó választmányi ülésén alakítja ki álláspontját a parlamenti választásokkal kapcsolatban.
    A választásokon az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) közösen indul. Az RMDSZ az MPP két politikusának biztosított befutónak számító helyet jelöltlistáin.