Gedeon napja van. | 2024.03.28

Börtönbüntetést kért a gyerekekre éles lőfegyverrel támadó vagyonőrre az ügyészség

2016-11-03 10:11:25

 

Éles lőfegyverrel támadt két diákra egy vagyonőr még februárban Lőrinciben, ellene végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt a Gyöngyösi Járási Ügyészség - tájékoztatta a Heves megyei főügyész csütörtökön az MTI-t.

 

    Szalóki Zoltán közleményében felidézte: a 63 éves alkoholista vádlott vagyonőrként dolgozott egy lakóhelyéhez, Lőrincihez közeli község vastelepén, ahol jellemzően éjszaka volt szolgálatban. Február 5-ére virradóra a munkaidő lejárta után hazaindult. Útközben betért egy italboltba, ahonnan dél körül erősen ittas állapotban távozott. Zsebében egy 38-as kaliberű, ötlövetű, töltött forgópisztoly tartott magánál, engedély nélkül.
    A férfi a kerékpárjával megelőzött két sétáló nyolcadik osztályos fiút, megállította, majd felszólította őket, hogy igazolják magukat. A gyermekek azzal védekeztek, hogy nincs náluk igazolvány, mire a vádlott megparancsolta, hogy feküdjenek az úttestre. Mivel a diákok csupán letérdeltek, a férfi előrántotta a fegyverét és azt rájuk fogva kényszerítette őket, hogy hasaljanak le. Közölte, hogy hívni fogja a rendőrséget, és agyonlövi a fiúkat, ha nem engedelmeskednek neki, majd szavainak nyomatékot adva egyszer a levegőbe lőtt. A rémült gyerekek ennek hatására mozdulatlanul feküdtek a földön, amíg a vagyonőr perceken át a telefonját kereste, de nem találta, ezért megengedte, hogy a fiúk felálljanak.
    Végül a vádlott úgy döntött, hazáig kíséri áldozatait. A gyerekek a férfi előtt haladtak, miközben az mindvégig rájuk tartotta a fegyverét, azt a parancsot adva nekik, hogy tartsanak egymás között öt méter távolságot, különben lelövi őket. A sértettek egyikének lakásához érve az elkövető - amikor szembetalálkozott a fiú szüleivel - bocsánatot kért a viselkedéséért, zsebre tette a pisztolyt és hazament.
    A házkutatáskor a rendőrség a vádlott lakásán egy másik, hatlövetű forgótáras maroklőfegyvert, továbbá lőszereket is talált, a férfinak ezek tartására sem volt engedélye.
    A Gyöngyösi Járási Ügyészség a személyi szabadság két rendbeli, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére, fegyveresen elkövetett megsértésének bűntettével, valamint lőfegyverrel való visszaéléssel vádolja a férfit - közölte a főügyész.