Gedeon napja van. | 2024.03.28

Merkel: riasztó a sajtószabadság korlátozása Törökországban

2016-11-02 15:19:38

 

A német kormány megítélése szerint a legnagyobb mértékben riasztó, hogy a sajtó és a vélemény szabadságát újra és újra korlátozzák Törökországban - jelentette ki Angela Merkel kancellár szerdán Berlinben a Cumhuriyet című kormánykritikus török lap főszerkesztőjének őrizetbe vételével kapcsolatban.

 

    A kancellár Johann Schneider-Ammann svájci államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kifejtette: a sajtó- és a véleményszabadság törökországi korlátozásának "nagyon szomorú" folyamatába illeszkedik mindaz, ami a Cumhuriyet főszerkesztőjével és több munkatársával történt, és "nagyon-nagyon kétséges", hogy a török hatóságok eljárása megfelel-e a jogállamiság elveinek.
    A német kormány figyelemmel kíséri az eljárást, éppen úgy, mint az előző főszerkesztő esetében - tette hozzá Angela Merkel, utalva a július 15-ei törökországi puccskísérlet óta Németországban élő Can Dündarra, aki ellen a Sabah című kormányközeli török lap szerint letartóztatási parancs van érvényben hazájában. 
    Számíthatnak Berlin szolidaritására az újságírók, és mindazok, akik az egyre nehezebb körülmények között állnak ki a sajtószabadságért és a véleményszabadságért Törökországban - mondta a német kancellár.
    Elmondta, hogy Németország ankarai nagykövete kedden felkereste a Cumhuriyet szerkesztőségét. A látogatás jelzi, hogy a német kormánynak nagyon fontos a sajtó és a vélemény szabadsága, amelynek "természetesen központi szerepe van" Törökország uniós csatlakozási tárgyalásain - húzta alá Angela Merkel.
    A török hatóságok hétfőn egy terrorizmus elleni intézkedés keretében a lap 13 vezetőjét és munkatársát vették őrizetbe. Az illetékes ügyészség szerint a gyanúsítottak bűncselekményt követhettek el a júliusi puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.
    A német kormányt számos bírálat érte, amiért eddig nem ítélte el Ankara lépését. Bírálta a kormányt Can Dündar is, szerinte "igen gyenge" volt Steffen Seibert kormányszóvivő hétfői állásfoglalása, amelyben kifejezésre juttatta a német kormány aggodalmát a történtek miatt. Can Dündar a Die Welt című lapban idézett nyilatkozatában hangsúlyozta: az aggódás nem segít a török újságíróknak.
    Ugyanakkor az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) európai parlamenti (EP-) képviselőinek vezetője, Herbert Reul a Bild című lap szerdai számában azt mondta, hogy még tovább csúszhat a török állampolgárok uniós vízumkötelezettségének megszüntetése, ha Recep Tayyip Erdogan nem változtat politikáján.