Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2016-11-02 14:38:40

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Ciklon örvénylik középpontjával a Balti-tenger fölött. Frontzónája mentén Dániától Közép-Európán át az orosz határvidékig több helyen borongós, csapadékos az időjárás, a keleti területekről havazást is jelentettek. Skandináviában, illetve a Kárpát-medencétől keletre 10 fok alatt marad a legmagasabb hőmérséklet, attól nyugatra pedig 10, 16 fok a jellemző. A kontinens legnagyobb részén, a Földközi-tenger térségében és Kelet-Európában anticiklon határozza meg az időjárást. A mediterrán területeken nyugodt, napos az idő, általában 17, 25 fokig melegszik a levegő, de Dél-Spanyolországban helyenként 26, 27 fokot is mérnek. Hajnalban több helyen párássá válik a levegő, Franciaországban és a Kelet-európai-síkságon nagy területeken képződik köd, illetve alacsonyszintű felhőzet, ami napközben is sok helyen megmarad. A Kelet-európai-síkságon a téli, szürke időben napközben sem emelkedik fagypont fölé a maximum hőmérséklet. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé a hidegfront elvonulásával szárazabb, hidegebb levegő érkezik.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
    -----------------------------------------------------

    Megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, estétől főként délen, illetve a Dunántúlon elszórtan alakul ki eső, zápor. Éjjel északon már kevesebb lesz a felhő, csapadék akkor már csak a déli határvidéken valószínű. Reggeltől észak felől tovább csökken a felhőzet, először főként a középső területeken, délután másutt is fokozatosan kiderül az ég. Ugyanakkor északkeleten és a Dunántúlon délután több gomolyfelhő képződik, és néhol rövid zápor is előfordulhat. A szél egyre többfelé északnyugatira, nyugatira fordul, és sok helyen megerősödik. Jelentősen csak csütörtök estétől mérséklődik a légmozgás.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul, fagyra az Északi-középhegység térségében kell számítani.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 7 és 12 fok között várható.