Gedeon napja van. | 2024.03.28

Putyin csütörtökre újabb "humanitárius szünetet" rendelt el Aleppónál

2016-11-02 09:38:41

 Újabb humanitárius célú tűzszünetet rendelt el csütörtökre Aleppóban Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök.

    A "humanitárius szünet" közép-európai idő szerint reggel 7-től délután 17 óráig tart majd. Az intézkedést Moszkva egyeztette a szíriai vezetéssel. Geraszimov szerint a döntést az elnök utasítása alapján Szergej Sojgu védelmi miniszter hozta meg "az értelmetlen veszteségek elkerülése érdekében".
    Geraszimov kijelentette: az orosz fegyveres erők azt ajánlják az összes kormányellenes erőnek, hogy hagyjanak fel a harccal, és a tűzszünet alatt a fegyvereikkel együtt alatt hagyják el a várost. 
    Ennek érdekében két folyosót nyitnak majd meg: egyet a török határ, egyet pedig Idlíb irányába, amelyek közeléből a szíriai kormányhadsereg minden egységét és haditechnikai eszközét visszavonják. Az orosz tábornok ismét nehezményezte, hogy az Egyesült Államok képtelen volt leválasztani a terroristákról az általa mérsékeltnek tartott ellenzéki fegyveres csoportokat. 
    További hat folyosó a polgári lakosság és a sebesültek evakuálását szolgálja majd. 
    Az orosz vezérkari főnök szerint az ellenzéki fegyveresek sikertelenül próbáltak meg kitörni Aleppónak a kormánycsapatok által körülzárt keleti negyedeiből, és súlyos veszteségeket szenvedtek.
    Oroszország október 18-án függesztette fel Aleppó bombázását, hogy lehetőséget biztosítson a civilek, a sebesültek és a betegek evakuálására, ám a lehetőséggel eddig kevesen éltek. 
    Az orosz védelmi tárca vezetője hétfőn jelentette be Moszkvában, hogy a Szíria partjai felé tartó, a Pjotr Velikij (Nagy Péter) atommeghajtású rakétahordozó nehézcirkáló vezette orosz csapásmérő flottakötelék a múlt héten elérte a Földközi-tengert.