Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megállapodást írt alá Moszkvában Tarlós István a két főváros közötti együttműködésről

2016-10-31 20:31:00

 

A magyar és az orosz főváros közötti, 2019-ig szóló együttműködésről írt alá megállapodást hétfőn Moszkávan Tarlós István, Budapest és Szergej Szobjanyin, Moszkva főpolgármestere. 

 

    Tarlós István az MTI-nek elmondta, hogy megállapodás kiterjed a városüzemeltetés szinte valamennyi területére. Az együttműködés és a konzultáció érinti majd építészetet, városfejlesztést - egyebek között a budapesti szovjet panelekből épített lakótelepek felújítását -, a közlekedés,, a víz- és csatornahálózat fejlesztését, a szennyvíztisztítást, a hulladékgazdálkodást, a szociális kérdéseket, a kis- és középvállalkozások együttműködésének elősegítését, valamint a kulturális szférát és az idegenforgalmat is.
    "A Budapest és Moszkva, illetve a Budapest és Szentpétervár közötti kapcsolatok már évek óta nagyon pozitívan alakulnak. A kölcsönös tisztelet alapján alakítjuk ezeket. Munkatársaink hónapokon keresztül dolgoztak és készítették elő ezt az együttműködési megállapodást Moszkvával" - nyilatkozott a főpolgármester.
    Mint mondta, azért 2019 végéig szól a megállapodás, mert mindkét fővárosban abban az évben jár le az az önkormányzati ciklus.
    "Megvan a lehetőség arra is, hogy ha akarja, akinek majd ez a dolga lesz, akkor folytassa a városkapcsolat-fejlesztést, és hogyha más a szándéka, akkor ne kelljen bajlódnia vele" - mondta Tarlós.
    Kitért rá, hogy a két korábbi főpolgármester,  Demszky Gábor és Jurij Luzskov2000-ben kötött már együttműködési szerződést a két főváros között, de az "gyakorlatilag nem működött", mert "meg sem kezdték" annak megvalósítását.
    "Minden városkapcsolatnak akkor van értelme, hogy ha a városok konkrétan profitálhatnak belőle" - nyilatkozott a főpolgármester.
    "Konkrétan az kell, hogy együttműködjenek társintézményeikkel a Fővárosi Levéltár , a Budapesti Történeti Múzeum, Fesztiválközpont, ahová most már külön egységként működő turisztikai cég  és más intézmények is tartoznak" - fogalmazott.
    "Ha ezek egymással együttműködnek, ők is külön megállapodásokat kötnek egymással, és ezek alapján zenekarokat, tárlatokat, kiállításokat cserélnek, fesztiválokon egymás városában fellépnek, bemutatkoznak, annak van értelme. Annak meg semmi értelme nincsen, hogy a főpolgármesterek évente találkozzanak és ne történjen semmi" - tette hozzá.
    Elmondta, 2014-ben állapodott meg a moszkvai főpolgármesterrel, hogy élettel kellene megtölteni a formális megállapodást. Kijelentette, hogy meghívta Szergej Szobjanyint a jövő évi budapesti vizes világbajnokságra. Megemlítette, hogy tavaly Georgij Poltavcsenko szentpétervári főpolgármesterrel egyezett meg a két város közötti hasonló, főként a kulturális együttműködésre összpontosító, de a moszkvainál szűkebb körű együttműködési megállapodást kötött.
    Tarlós tájékoztatta Szobjanyint arról, hogy az 1951-től  évtizedeken keresztül Moszkva térnek  nevezett Széll Kálmán tér visszakapta  eredeti történelmi nevét.  Emellett ugyanakkor elmondta hivatali partnerének, hogy a Fővárosi Közgyűlés egy hónappal ezelőtt a pesti Duna-parti sétányt a Margit híd és Dagály között Moszkva sétánynak nevezte le. 
    "Ennek nem csak azért van jelentősége, mert szép, központi, méltó helyen van, de senkinek nem kell a lakcímét átíratni. És ez Budapest orosz partnereinek is tetszik, mert a jövő évi vizes világbajnokság idején az egész világ látni fogja, hogy ez most Moszkva sétány" - mondta Tarlós István.