Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-10-30 15:01:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Ciklonok örvénylenek Izland, illetve a Kelet-európai-síkság térségében. Áramlási rendszerükben száraz, hideg levegő érkezik Skandinávián át Közép-Európába, ezeken a területeken sokfelé napos, csapadékmentes, de szeles az idő. A kelet-európai ciklon térsége jelenleg a kontinens leghidegebb része, hajnalban többnyire +3, -5 fok közé hűl le a levegő, és napközben általában 0, +8 fok között alakul a hőmérséklet. A ciklon csapadékzónájában havas eső, havazás is előfordul. A kontinens nyugati része fölött anticiklon helyezkedik el, általában több órára kisüt a nap, de hajnalban sokfelé párássá válik a levegő, köd képződik, ami helyenként napközben is tartósan megmarad. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Brit-szigetektől a Fekete-tengerig 11 és 17 fok között alakul. A mediterrán térségben napos idő uralkodik, általában 18, 25 fokig, sőt az Ibériai-félszigeten helyenként 26, 28 fokig melegszik fel a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek, gyengül a nappali felmelegedés, és az eddiginél több helyen kell hajnali fagyra számítani.
    
    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    ------------------------------------------------
    Vasárnap erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk a nyugati országrészben kevesebb, másutt több napsütéssel, és néhol kisebb zápor előfordulhat. Késő délutántól mindenütt csökken a felhőzet, éjjel gyengén felhős vagy derült lesz az ég. Hétfőn az ország nagy részén kevés felhőre, sok napsütésre számíthatunk, de keleten, északkeleten több lehet a felhő. Számottevő csapadék nem valószínű. Vasárnap napközben többfelé megerősödik, a magasabban fekvő helyeken időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél. Hétfőre mérséklődik a légmozgás, de erős széllökés helyenként még előfordulhat.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +4 fok között várható, de főként északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 8 és 13 fok között alakul.