Emma napja van. | 2024.04.19

Jogtörténész: taktikai megfontolásból vonultak ki az oroszok 1956-ban

2016-10-30 13:59:00

 Horváth Attila jogtörténész szerint a taktika része volt, hogy a szovjet csapatokat kivonták Budapestről 1956. október 30-án.  

    A szakember az M1 aktuális csatornán vasárnap azt mondta: a taktika két részből állt. Egyrészt el akarták hitetni a kivonulást a magyar kormánnyal. Valójában azonban legfeljebb cseréről lehetett szó, ugyanis azoknak a Magyarországon régóta állomásozó szovjet katonáknak a harcértéke erősen megkérdezhető volt, akik már ismerték a magyar lakosságot és a viszonyokat, mivel nem volt "sok kedvük" a békés magyar lakossággal, de még a forradalmárokkal szemben sem fegyvert fogni. Sokan át is álltak a katonák közül, különösen a nemzetiségiek, illetve a kárpátaljai magyarok - mondta.
    Tehát valóban volt kivonás - jegyezte meg Horváth Attila -, közben viszont olyan szovjet alakulatokat küldtek Magyarország területére, amelyek nem tudták, kik ellen harcolnak majd, az új csapatoknak valószínűleg csak annyit mondtak, hogy a "fasisztákat le kell verni", ez a parancs, amelyet végre kell hajtani, ezt pedig hely- és emberismeret nélkül végre is hajtották a katonák.