Auguszta napja van. | 2024.03.29

A világ legjobb animációs filmjeit vetítik a novemberi Anilogue fesztiválon

2016-10-30 13:49:00

A világ animációs termésének legjavát vonultatja fel idén is november 23. és 27. között a 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelynek vetítéseit az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézheti meg a közönség.

    A fesztivál öt napja alatt több mint tíz új egész estés animációt és mintegy kétszáz rövidfilmet mutatnak  be - olvasható a szervezők közleményében.
    A nyitófilm a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készített rajzfilmje, A vörös teknős lesz, amely a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában nyert különdíjat. Az élet örök körforgásáról szóló, különleges látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben nem mindennapi módon mutatja be a természet és az ember egymásra utalt kapcsolatát. A filmet az Oscar-díjas, holland Michael Dudok de Wit rendezte, ami azért különleges, mert a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota vagy a Szél támad alkotásokat is jegyző stúdió fennállása óta első alkalommal dolgozik külföldi rendezővel.
    Az egész estés filmek között látható lesz Claude Barras svájci rendező Életem cukkíniként című alkotása is. A főszereplő kisfiú alkoholista anyja halála után intézetbe kerül, majd a kezdeti nehézségek után Cukkini igaz barátokra lel, akiknek köszönhetően megtanul bízni, szeretni és élete így új fordulatot vesz.
    A közönség láthatja továbbá Bill Plympton vadonatúj, egészestés animációját, a Revengeance-t is, amelyben Rod Rosse, a kisstílű fejvadász hatalmas kalamajkába keveredik, mikor a Halálarc névre hallgató, birkózóból lett szenátortól kap megbízást.
    Az Anilogue idei vendége Dánia lesz, így az új dán animáció legizgalmasabb alkotásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők. A fesztivál nemzetközi vendégei számos műhellyel és előadással készülnek, néhány filmet pedig ingyenesen nézhet meg a műfajt kedvelő közönség, a gyerekek számára pedig a Rutkai Bori Banda készül egy animációt és zenét ötvöző Pizsamátor koncerttel.