Tivadar napja van. | 2024.04.20

Rétvári: hétköznapi emberek váltak hősökké az 1956-os forradalomban

2016-10-30 11:28:14

 Nem elitek, tárgyalások indították el a forradalom eseményeit 1956-ban, hanem hétköznapi emberekből hősökké vált férfiak és nők, akik egy történelmi pillanatban azt választották, hogy akár életüket is kockára teszik a magyar szabadságért - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az MTI-nek nyilatkozva vasárnap.

    Rétvári Bence szerint a forradalom dicsősége ezeknek a fegyvert ragadó hétköznapi hősöknek jár, akik a saját kezükbe vették az ország sorsát és irányítását.
    Kiemelte: a szabadságot soha nem kapjuk ajándékba, azért mindig, minden generációnak meg kell küzdenie, meg kell védenie, ebben példaképek a magyarok számára az '56-os pesti srácok.
    Hozzátette: "példaképek nélkül nincs jövőnk", ezért kell a hétköznapi hősöket megismertetni, hiszen világtörténelmet alakítottak 60 évvel ezelőtt. Az '56-os forradalom és annak emléke a mostani szabadságnak is az alapja, ezért ez nemzeti ügy, nincsen helye párpolitikának - mondta az államtitkár.
    Rétvári Bence tájékoztatása szerint az ország 204 pontján - ezáltal az '56-os forradalom eseményeinek szinte összes helyszínén - létrejön büszkeségpont, amely a hősök emlékezetét hirdeti, emellett 155 könyv, illetve kiadvány, 280 rendezvény és tucatnyi '56-os romkocsma emlékeztet a forradalom hőseire.