Tivadar napja van. | 2024.04.20

Mezei Kinga kapta a vajdasági Pataki-gyűrű díjat

2016-10-30 09:38:00

 

Mezei Kinga, az Újvidéki Színház művésze vehette át a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrű díjat szombat este Szabadkán.

 

    A színésznő a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház közös produkciójával a Piaf-marché/Piaf-menet című monodrámájával - amelyet ő maga rendezett - érdemelte ki a Pataki-gyűrű díjat
    A darab Édith Piaf születésének századik évfordulója alkalmából jött létre tavaly. Mezei Kinga korábban az előadással kapcsolatban az újvidéki Magyar Szó című napilapnak azt mondta, hogy az ötlet már egy korábbi, az énekesnő életének utolsó napját bemutató előadás kapcsán megfogant benne. Magyarázata szerint a Piaf-marché nem hagyományos értelemben vett színházi előadás, inkább a koncert és a színház közötti mezsgyén jár, dramaturgiailag Piaf sanzonjaira épül. 
    "Kiindulópontok az életrajzi írásai, de ezek csupán irányadók, és a jelleme feltárásához szolgálnak alapanyagul. A jellembeli szélsőségeit, alapvető jellemvonásait, bánatait, örömeit a dalain keresztül érzékeltetjük. Előadásunk a tragikus sorsú művésznő harcokban és önmarcangolásban gazdag életéből, szélsőséges, sokszor végletes személyiségéről, sikereiről és sikertelenségeiről kíván szemelvényeket adni esszenciálisan, némileg megidézve azt a kort, amiben a művészeknek nagyon nagy utat kellett bejárniuk az elismertségig" - fogalmazott a produkcióval kapcsolatban a színésznő.
    A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró (309 ezer forint) értékű pénzjutalom is jár.
    A zsűrit Döbrei Dénes színész, Jónás Gabriella színésznő, Góli Kornélia dramaturg, Antal Szilárd rendező, valamint összesített szavazattal az újvidéki Művészeti Akadémia színésztagozatos hallgatói alkották.
    A délvidéki magyar színjátszás napja október 29., annak emlékére, hogy Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon mutatták be a színház első darabját, Balázs Béla Boszorkánytáncát.