Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lámpákkal összehangolt közlekedést segítő technológiát tesztel a Ford

2016-10-30 09:07:00

 

Új technológiát próbál ki autóiban a Ford, az út mellé telepített eszközökből származó információk alapján a beépített technológia olyan sebességet javasol, amivel az autósok a legnagyobb eséllyel használhatják ki a jelzőlámpák zöldhullámát - közölte az amerikai autóipari vállalat.

 

    Az Egyesült Királyságban a részben államilag támogatott, 20 millió font költségvetésű projektben egymással és az infrastruktúrával kommunikáló járműtechnológiákat fejleszt és tesztel a cég annak érdekében, hogy a közlekedés kevesebb stresszel, időveszteséggel és üzemanyag-fogyasztással járjon.
    A közleményben a vállalat ismertette: a napi rendszerességgel autózó britek évente átlagosan két teljes napnak megfelelő időt töltenek a piros lámpánál várakozva.
    Az autókban egy másik technológiát is tesztelnek: az elektronikus vészfék figyelmeztető jelet küld, ha a kocsi előtt 500 méteren belül haladó járművek egyike váratlanul erősen fékez, még akkor is, ha az adott autó nincs a vezető látómezejében.
    Jövőre újabb technológiák próbája várható, amelyek arra figyelmeztetnek, ha egy másik jármű elzárja az autós útjába eső kereszteződést, vagy egy mentő-, rendőr- vagy tűzoltóautó közeledik, illetve, ha egy lámpa vagy tábla nélküli kereszteződéshez más járművek közelednek - olvasható a tájékoztatásban.