Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az FBI újraindította a nyomozást Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében

2016-10-29 11:09:00

 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) újraindította a nyomozást a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton e-mailjeinek ügyében. 

 

    James Comey, az FBI igazgatója a kongresszusnak küldött levelében jelentette be a döntést. Arról tájékoztatta a képviselőket és a szenátorokat, hogy munkatársai - miközben egy ettől független ügyön dolgoztak - új elektronikus levelekre bukkantak, amelyek "hozzátartoznak" a Clinton-féle e-mailek korábbi vizsgálatának ügyéhez. Közlése szerint az FBI-nak át kell néznie ezeket a leveleket is, hogy megállapítsa, tartalmaznak-e titkosított információkat, s ennek fényében az FBI korábbi döntése - miszerint nem javasol vádemelést a demokrata párti elnökjelölt ellen - változatlanul érvényes-e.
    Comey arról nem tájékoztatta a törvényhozókat, hogy hol és hogyan találták meg a leveleket, s várhatóan mennyi ideig tart majd az átvizsgálásuk. 
    Júliusban az igazgató úgy foglalt állást, hogy Hillary Clinton ugyan hibát követett el, amikor külügyminiszterként nem a hivatali - tehát biztonságos - email-fiókját, hanem a magánszerverét használta hivatalos levelezésre, de nem bizonyítható, hogy titkosított információk kerültek volna nyilvánosságra, így az FBI nem is javasolt vádemelést az igazságügyi minisztériumnak. 
    "Talán végre igazságot szolgáltatnak" - reagált a bejelentésre a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egy New Hampshire-ben tartott kampányrendezvényén. Amikor bejelentette a hírt, hívei - a helyszíni tudósítások tanúsága szerint - fülsiketítő örömujjongásban törtek ki. "Hillary Clinton korrupciója soha nem látott mértékű, nem hagyhatjuk, hogy ilyen bűnökkel az Ovális irodába vonuljon" - mondta Trump, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy tiszteli az FBI-t, mert képes volt felülvizsgálni korábbi álláspontját. 
    Korábban James Comey egy kongresszusi meghallgatáson republikánus képviselők kérdéseire válaszolva határozottan kizárta, hogy a nyomozást újraindítsák. 
    Más republikánusok is gyorsan reagáltak a bejelentésre. Paul Ryan, a képviselőház elnöke arra szólította fel Barack Obama elnök kormányzatát, hogy függessze fel a Clintonnak (is) nyújtott rendszeres titkosszolgálati tájékoztatókat. 
    Mark Toner, a külügyminisztérium helyettes szóvivője kérdésre sem akarta kommentálni az FBI-igazgató bejelentését, csak annyit mondott: Hillary Clinton volt tárcája, a külügyminisztérium is csak most szerzett tudomást e levelekről.
    Az első kommentárok arra mutatnak rá: nem biztos, hogy a választásokat érdemben befolyásolja az FBI-vizsgálat újraindítása, hiszen egyes szövetségi államokban már folyik a korai szavazás. Hillary Clinton Iowában kampányol, de munkatársai azt közölték a CNN hírtelevízióval, hogy Cedar Rapidsban elmondandó beszédében nem kíván reagálni az FBI-igazgató bejelentésére. A CNN Cedar Rapidsból tudósító riportere a Clinton-kampánycsapattól származó információkra hivatkozva arról számolt be, hogy a demokrata párti elnökjelölt munkatársait is meglepte James Comey bejelentése.