Márk napja van. | 2024.04.25

Navracsics szerint meg kell erősíteni az európai kötelékeket

2016-10-29 09:21:00

 

Napjainkra az egyik legfontosabb kérdés az lett, mi tartja össze az Európai Uniót, mit kell tenni, hogy "hogy ne csak felelevenítsük ezeknek az összekötő kötelékeknek az emlékét, hanem meg is erősítsük" - mondta Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa egy pénteki budapesti fórumon.

 

    Szavai szerint az Európai Uniót olyan erős együttműködési formává kell tenni, amelyben a tagállamok polgárai "a saját biztonságuk és jólétük garanciáját, nem pedig annak veszélyeztetését látják".
    A 2008-ban kitört válság idején szembesült a közösség azzal a kérdéssel, hogy "mit jelent az európai szolidaritás, amikor az egymásért való helytállásról van szó", amikor a helyzet rendezéséért jelentős anyagi áldozatokat is kell vállalni - mondta.
    A migrációs válságról szólva Navracsics Tibor arról beszélt: két éve, amikor Jean-Claude Juncker elfoglalta az Európai Bizottság elnöki posztját, már jelezte, hogy ezen a területen közös politikát kell kialakítani. A biztos szerint jól látható, hogy "a tagállamok nagyon máshogy reagáltak a migrációs nyomásra".    
    A célok közül, amelyeket az Európai Bizottság elnöke hivatalba lépésekor bejelentett, a gazdaság, különösen a külgazdaság élénkítésének egyik eszközét, az Európai Stratégiai Beruházási Alapot Navracsics Tibor sikeres kezdeményezésnek nevezte, amellyel 26 tagállamban 116 milliárd eurónyi beruházást valósítottak meg, elsősorban kis- és középvállalkozások támogatásával.
    Az európai állampolgársággal kapcsolatos kezdeményezések között kitért az európai önkéntes szolgálatra, mint mondta, az ebben részt vevő fiatalok a filantrópia gyakorlása mellett később jól hasznosítható készségeket is szerezhetnek. 
    Juncker két évvel ezelőtt tett javaslatai között említette az európai határ- és parti őrség létrehozását is, amelynek révén - mint a migrációs válsággal összefüggésben kiderült - a segítségre szoruló államok támogatva védhetők meg az EU külső határai.
    Az Európai Unió és Magyarország viszonyával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt Navracsics Tibor: "vannak olyan politikák, ahol konfliktusos a viszony, és vannak olyan politikák, ahol kifejezetten szoros az együttműködés". Hozzátette, meglátása szerint "Magyarország abszolút ott van azok között, akik viszik előre az Európai Uniót".